Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül ritka sasokat nézhetünk élőben

2014. június 18., szerda 17:49

Elindult az élő közvetítés, amelyen követhetjük az egyik legritkább magyar madárfaj, a parlagi sas fiókáinak növekedését. A hortábágyi nemzeti park munkatársainak, és néhány természetfilmesnek sikerült felszerelniük egy kamerát a fészeknek otthont adó nyárfára. Itt követheti folyamatosan, hogy mi történik a hortobágyi sasgyerekszobában.

A fiókákon még látszanak a pehelytollak, amit hamarosan felvált a felnőttkori, repülésre alkalmas tollazat. Néhány hetünk van csak, hogy figyeljük a bébisasokat, mert júliusban már megkezdődnek a szárnypróbálgatások.


Broadcast live streaming video on Ustream

A sasfészek-kamera éjjel-nappal működik, így a természetvédők  állandóan szemmel tudják tartani a madarakat.

A sasfiókákat a kamera felszerelésének idején meg is gyűrűzték, hogy hosszútávon is követhessék a sorsukat.

A parlagi sas félénk madár, még a számára kialakított téli etetőn is ritka vendég, az pedig igazi rejtély, hogy a territóriumán található fészkek közül éppen melyiket foglalja el. Talán ezért nem sikerült az első kamerás kísérlet sem. A sasok elhagyták fészküket, és helyükre vörös vércsék költöztek be. Igaz, költésüknél fordulatosabb családi drámát elképzelni is nehéz lett volna: a vércsék első fészekalját a kamerák szeme láttára dúlta fel egy nyest, most a második költésből született, pehelytollas fiókák cseperedése követhető ezen a linken.

Rovatok