Index Vakbarát Hírportál

Tolvaj csimpánzok károsítják az afrikaiak egészségét

2014. június 18., szerda 20:07 | aznap frissítve

Eközben Tőkés László székely zászlót helyezett ki erkélyére.

Tolvaj csimpánzok miatt esznek egyre kevesebbet az Afrika dzsungeleinek szélén élő földművesek. A dublini Trinity College geográfusai rámutattak, hogy a farmerek áttérnek a majmok számára kevésbé vonzó növények termesztésére, emellett pedig éjszakáikat földjeik őrzésével töltik, hogy megakadályozzák a terményrablást. Így azonban ki vannak téve a malária és a talajlakó kórokozók révén az elefántkór kockázatának.

A farmerek csökkentették a kukorica, a bab és más alapélelmiszerek termelését, ezeket ugyanis nagyon szeretik a csimpánzok. A Ruanda nyugati részén, a Gisvati természetvédelmi terület környékén végzett kutatás a megváltozott termelési gyakorlatnak a helyi közösségekre kifejtett negatív következményeivel foglalkozott.

Eddig összesen 19 csimpánzt azonosítottak a területen, de valószínűleg többen is vannak. A csimpánzok egyrészt erősen védett állatok, másrészt a vidékre csábítják a turistákat is, így olyan megoldást kell találni, amely a majmokra és az emberekre egyaránt tekintettel van.

 Eközben Tőkés László

Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő kitűzte nagyváradi irodája erkélyére a székely zászlót szerda délután egy utcai, úgynevezett villámcsődület után.

Tőkés László felszólalásában emlékeztetett arra, hogy 25 évvel ezelőtt románok és magyarok közös óhaja volt az egyéni és kollektív szabadság, a demokrácia, az európai felzárkózás.

Úgy vélte, az Európai Unióhoz csatlakozott Romániában jelenleg nemcsak a kisebbségi jogok, hanem az alapvető emberi jogok is csorbulnak. Megemlítette, hogy a hatóságok "hajtóvadászatot indítottak" Wass Albert könyvei és szobrai ellen, betiltották Nyirő József újratemetését, és "nagy elánnal" küzdenek a székely nemzeti szimbólumok ellen.

Az esemény több tucat résztvevője közül sokan Wass Albert kötetet tartottak a kezükben. A tiltakozás kiváltó oka az volt, hogy a pünkösdi búcsú idején a csíksomlyói könyves standokról a rendőrök levetették Wass Albert könyveit, és egy árustól tíz könyvet el is koboztak, Szovátán pedig lefoglalták a magánterületen felállított Wass Albert-szobrot.

Rovatok