Index Vakbarát Hírportál

Évekig eltarthat Schumacher rehabilitációja

2014. június 19., csütörtök 13:05

Felébredt a kómából a december 30-án, a Francia-Alpokban életveszélyes síbalesetet szenvedett Michael Schumacher autóversenyző. Már reagál a hangokra, de beszélni még nem tud, csak a szemeivel jelezni. Schumachert egy, az otthonától 40 kilométerre lévő kórházba szállították, itt folyik majd a rehabilitációja.

Nem túl gyakori, hogy több hónapra kómás állapotba kerüljön egy baleset sérültje. Amennyiben mégis, nincs sok esély a teljes felépülésére – mondta dr. Dénes Zoltán, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvosigazgatója. Szerinte nem túl gyakori, hogy több hónapra kómás állapotba kerüljön egy-egy beteg: évente néhány száz ilyen eset fordulhat elő Magyarországon. Az ORI-ban évente körülbelül 80 kómás beteget vesznek fel; ez nagyjából az országos esetek kétharmada lehet.

Mindent újra kell tanulni

A rehabilitáció időtartama Dénes szerint függ a sérülés súlyosságától, illetve attól, hogy milyen funkciók sérültek meg, legyen szó akár mentális, akár például járás vagy kézfunkcióról. Akik egy-két hétig kómában voltak, azoknak a rehabilitációja hónapokig is eltarthat.

Előfordult már olyan eset is, hogy fél vagy egy évig, vagy akár két évig is foglalkozni kellett a páciensekkel. Ez persze nem azt jelenti, hogy ilyen sokáig bent fekszenek a kórházban; idővel hazamehetnek, az otthonukban foglalkozik velük a gyógytornász és a logopédus.

A betegeknek néha a legalapvetőbb funkciókat is újra kell tanulniuk: pelenkázni kell őket, nem tudnak mozogni, nem tudnak enni. Az első hetekben az ápolók tanítják meg a betegeknek az öltözködést és az étkezést. Újra kell tanulni a kézfunkciókat, a járást vagy a beszédet. Hasonlóan a csecsemőkhöz, a betegeknek mindent újra kell tanulniuk. Fontos, hogy egy fiatal agy óriási fejlődésre képes, de idősebb korban ezek a kapacitások már jóval kisebbek.

Fontos a család közelsége

A rehabilitációs alapfeladatokat az ápolók végzik. Részt vesz a munkában agysérültek rehabilitációjára specializálódott szakember, gyógytornász, ergoterapeuta, logopédus, pszichológus, szociális munkás. Ez az időszak a családra is óriási terhet ró; a beteget látogatni kell a kórházban, illetve otthon is foglalkozni kell vele, ha hazatér. Nagyon fontos, hogy amikor a beteg tudata kezd visszatérni, mellette legyen a család.

A betegek semmire sem emlékeznek a kómás időszőakból. Dénes szerint olyan ez, mint amikor lefagy a számítógép: gyakorlatilag a baleset idejétől egészen addig tart ez az állapot, ameddig vissza nem áll az emlékezet, amikor már a mindennapi dolgait is tudja csinálni. Ez lehet egy vagy két hét, de akár több hónap is. Súlyos sérülésnél előfordulhat, hogy a páciens rövid távú memóriája nem működik megfelelően, de a baleset előtti eseményeket szerencsés esetben felépülésük után képesek visszaidézni.

Rovatok