Index Vakbarát Hírportál

Dollármilliókat nyert néhány brit tudós

2014. június 23., hétfő 18:47

Matematikusoknak ítélték oda idén a világ legnagyobb pénzjutalommal járó tudományos elismerését, a Breakthrough-díjat, írja az MTI.

Az öt kutató egyenként 3 millió dollárt, azaz 674 millió forintot kapott. A rekordösszegű díjat tavaly hozta létre a webkettő-milliárdosok csoportja, ami többek közt Sergey Brint, a Google egyik alapítóját, a Facebook-vezér Mark Zuckerberget, Jack Mát, az Alibaba-csoportpt és Jurij Milnert, a Sky Technologies alapítóját tudhatja a sorai között. A díj alapítóinak célja az volt, hogy felkeltsék a figyelmet a természettudományok világa iránt.

Az egyik díjazott, Richard Taylor brit matematikus, aki régóta megoldatlan matematikai problémákra segített új, hatásos technikákat kidolgozni, így ujjongott örömében:

Még nem döntöttem el, mit kezdek a pénzzel, de olyan dologra szeretném költeni, amivel a magasba emelhetem a saját tudományterületem zászlaját. Ezek a díjak azért fontosak, mert a legjobb elméket vonzhatják a tudományok felé.

 

A rend kedvéért azért íme a többi idei nyertes:

A Breakthrough díjat tavaly adták át először, akkor 11 kutatót a biológiai tudományokban elért kimagasló eredményeiért ismertek el.

Rovatok