Index Vakbarát Hírportál

Titokzatos szigeteket találtak a Titánon

2014. június 23., hétfő 14:38

Bizonytalan eredetű fényes képződményt észlelt a Szaturnusz legnagyobb holdján a Cassini űrszonda – idézi a BBC News a Nature Geoscience című folyóiratban megjelent tanulmányt. A felvételek még tavaly júliusban készültek a Titán nevű hold felszínéről, és egy titokzatos folt látható rajtuk, amelyet a nemzetközi kutatócsoport egyelőre csak „varázsszigetként” emleget. Az űrszonda következő felvételein a képződmény már nem volt látható.

A Titán nemcsak a Szaturnusz legnagyobb holdja, hanem egyben a Naprendszer második legnagyobbja is, és az egyetlen, amelyen felhőket és anyagi összetételű légkört találtak. A szél és a folyékony metáncsapadék a Földön látottakhoz hasonló földrajzi képződményeket hozott létre a hold felszínén.

A varázsszigetek pontos mibenléte egyelőre nem tisztázott. A tudósok szerint négy lehetséges magyarázat képzelhető el: a rendelkezésre álló adatok szerint egyaránt lehetnek a metántengeren kialakult hullámok, buborékok, illetve lebegő vagy rögzített szilárd szigetek.

A kutatók még viszonylag keveset tudnak a Titánon működő vulkanikus folyamatokról, így nem dönthető el egyértelműen, melyik elmélet a leginkább helytálló. John Zarnecki, a kutatásban résztvevő egyik professzor szerint a további bizonyítékokhoz olyan kutatásra lesz szükség, amely a Titán felületén található Ligeia Mare tengert közelebbről is tanulmányozza majd. „Úgy tűnik, valami történik a Ligeia Mare-ban. A Titán újra és újra meglepetést okoz nekünk” – mondta Zarneczki, a Milton Keynes-i Open University professzora.

Rovatok