Index Vakbarát Hírportál

Cousteau unokája víz alatt él, és ott kísérletezik

2014. június 25., szerda 18:34 | aznap frissítve

Két hét alatt végeztek el több mint hat hónapnyi adatgyűjtést a Floridai Nemzetközi Egyetem (FIU) kutatói az Atlanti-óceán mélyén élő korallokról azáltal, hogy beköltöztek Fabien Cousteau oceanográfussal a floridai partoknál lévő Aquarius nevű víz alatti laboratóriumba, és a víz alatt élve, naponta több órát búvárkodva folyamatosan megfigyelhették a mélytengeri korallok életét – írja az MTI.

Fabien Cousteau, aki világhírű nagyapja, Jacques Cousteau néhai híres francia tengerkutató víz alatti élés rekordját akarja megdönteni az Aquariuson töltött 31 nappal, és akinek még alig egy hete maradt hátra a páratlan kísérletből, az AP amerikai hírügynökségnek a víz alatti laboratóriumból adott interjúban elmondta: "ha valamiért aggódom, az az időhiány, már csak nagyon kevés maradt hátra. Nagyon kényelmesen érzem magam és boldog vagyok idelent".

Cousteau és kutatócsoportja az Egyesült Államok délkeleti részén fekvő Florida Keys szigetcsoport közelében 20 méter mélyen fekvő laboratóriumban él június elseje óta. Misszió-31 tudományos programjukban a klímaváltozásnak a tengerek élővilágára gyakorolt hatásait tanulmányozzák, illetve azt, hogy milyen hatással van lelkileg a tengermélyén élés az egyénre. Az Aquarius laboratórium az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) tulajdonát képezi és a Florida Nemzetközi Egyetem (FIU) működteti. Az építményt egykor az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA használta, hogy felkészítse asztronautáit az űrbéli magányra és súlytalanságra.

A kutatók két csoportban felváltva dolgoznak: az első két hét után a FIU csoportját felváltották az Északnyugat Egyetem szakértői, akik július 2-án Cousteauval együtt térnek vissza a felszínre. A busz méretű Aquarioson egyszerre hat személy dolgozhat.

A víz alatti élés hosszú távon technikailag lehetséges az emberek számára, de anyagilag nem kifizetődő nagy méretekben - hangoztatta Cousteau, miután már több mint három hetet eltöltött a víz alatt, fény nélkül. Tudományos, oktatási vagy filmkészítési célból azonban ez egy nagyon nagy lehetőség - tette hozzá.

A kutatóbázis élete élőben követhető a Mission 31 honlapon. A missziónak eddig nem volt semmiféle orvosi vagy műszaki problémája, egyetlen gondot az okozta, hogy egy napra elromlott a légkondicionáló berendezésük, és a levegő páratartalma 100 százalékos volt, a hőmérséklet pedig elérte a 36,6 Celsius-fokot. "Borzasztóan kényelmetlen volt, olyan, mintha az Amazonason éltünk volna, bogarak nélkül" - magyarázta az oceanográfus.

Rovatok