Index Vakbarát Hírportál

Neonrózsaszín űrnyalóka épül Kínában

2014. június 25., szerda 15:43

A világ legmagasabb épülete egy neonrózsaszín kínai szupertorony lesz. Bogárhotel, francia utcácskák és éttermek is lesznek a futurisztikus űrtemplomban, ami még a környezetet is tisztítja.

Kínában gyakran építenek ormótlan, monumentális épületeket, és a bazári csillogás iránt is vonzódnak. A Vuhan városába tervezett óriástorony viszont még így is meglepő kezdeményezés.

A brit Chetwoods építészstúdió tervei szerint a Phoenix-torony néven emlegetett épületegyüttes 450 lábbal, nagyjából 137 méterrel magasabb lenne, mint a 828 méteres Burdzs Kalifa.

Ha Kínában előállsz egy kissé őrült ötlettel, az szinte sose elég őrült. Az Egyesült Királyságban épp fordítva van.

– mondta Laurie Chetwood, az építészstúdió alapítója.

A torony tervével a kínai mitológiai lény, a főnix előtt akartak tisztelegni. A Phoenix-torony valójában két épületből áll. A Feng (férfi) torony tetejére egy napenergiával fűtött termikus kéményt terveztek, ami kiszippantja a városból a rossz levegőt, és közben áramot is termel. Ez látja el energiával a kisebb tornyot, a Huangot (nő), ahol egy 100 emeletes függőleges kert és számos biomasszakazán is lesz. A kertekbe bogárhoteleket is terveztek; itt gyűjtenék össze a bogarakat és rovarokat, hogy megvédjék őket a kipusztulástól.

Ja, és az egészet egy tó felszínére építenék.

Annak ellenére, hogy Kínában rekordokat dönt a légszennyezettség, a kínai kormány rengeteget költ a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kísérleti projektekre. Ennek az egyik fejleménye a Phoenix-torony is. A légtisztító és energiatermelő kapacitás, illetve a környezetvédelmi célkitűzések mellett a kormány azt tervezi, hogy turistalátványosságot épít a toronyból.

Részben ez az oka, hogy a két épület közé több éttermet, galériát és bárt is építenének. A tervezők elmondták, hogy külön japán, török és francia utcákat is terveznek bele, hogy akik ide látogatnak, úgy érezzék, nem kell elhagyniuk Kínát, hogy lássák a világot. Kérdés, hogy a turizmus mikor hozza be a fejlesztések árát, mivel úgy becsülik, a projekt összköltsége az 1,2 milliárd dollárt is meghaladhatja. A tervezés még három évig is eltarthat, az építkezés ezután kezdődne.

A hajmeresztő tervek után már nem hatott meglepően, amikor a tervezők elmondták, hogy azért választották az épületnek ezt a szokatlan színt, mert ez illik a legjobban a hajnali égbolthoz.

Rovatok