Index Vakbarát Hírportál

Receptkönyv helyett sci-fit ír a Nestlé

2014. június 25., szerda 08:50

Joggal tűnhet úgy, hogy a Nestlé nagy nyilvánosság előtt csinál hülyét magából, amikor azt mondja, szeretné elkészíteni a Star Trek ételgyártó masináját, de mivel ők a világ legnagyobb élelmiszeripari cége, ha valakinek, hát nekik sikerülhet.

A Bloomberg írta meg, hogy a Nestlé Egészségtudományi Intézet (NIHS) elindította a Vasember nevű programját, amivel azt vizsgálják, hogy az egyes tápanyagok hogy hatnak az agyra, a testre és a gyomorra. A Nestlé azt szeretné, ha néhány éven belül olyan gépet készíthetne, ami felméri az ember tápanyagszükségletét, és – hasonlóan a Star Trek Csillagflottájának replikátorához – elkészítené a megfelelő ételt.

Ed Baetge, az NIHS igazgatója a Bloombergnek azt mondta, a Vasember programban létrehozott élelmiszerek sokkal hatékonyabbak lennének a vitamin- és tápanyaghiány kezelésében, mint a ma kapható táplálékkiegészítők, ráadásul olyan betegségeket is gyógyíthatnak, mint az Alzheimer- vagy a Kwashiokor-kór.

Csak megnyomsz egy gombot, és kijön az étel. Ha jól csináljuk, ez lehet a következő mikrohullámú sütőd a konyhában.

– mondta Baetge.

Az NIHS több mint száz tudóst alkalmazott, hogy tanulmányozzák a cukorbetegség biomarkereit, valamint hogy keressenek összefüggést a vitamin- és ásványianyag-hiány, illetve a szív- és érrendszeri betegségek között. A Nestlé a tudományos elemzéssel foglalkozó Waters Corporationt is bevonta a fejlesztésbe, hogy egyedi tápanyagprofilokat készítsenek.

Rovatok