Index Vakbarát Hírportál

Sikeres volt az űrlégballon tesztje

2014. június 25., szerda 14:07

Az arizonai World View Enterprises sikeres tesztet hajtott végre az űrléghajójával, amivel 30 kilométer magasba vinnék a kalandvágyó turistákat – legalábbis azokat, akiknek van rá 75 ezer dollárjuk. A cég elnöke, Jane Poynter közölte, hogy a léghajóval megdöntötték a korábbi magassági rekordot, a legutóbbi teszten a jármű nagyjából 36 kilométer magasságba emelkedett.

A múlt héten elvégzett kísérleti repülésen először tesztelték a léghajóhoz használt összes komponenst egyszerre. Ha minden a terv szerint megy, az első űrturistát 2016-ban vihetik föl. Egy úton összesen hat utas és kétfős személyzet vehet részt. Az utasokat 30-32 kilométer magasságba viszik föl, ahol egy parafoil nevű szárnyszelvény fogja néhány órán át lebegtetni a kapszulát, mielőtt visszatérnek a Földre. A szállítóegységben elég hely van ahhoz, hogy az utasok körbesétálhassanak benne.

A Kármán-vonal, az űr tényleges határa ugyan 100 kilométer magasságban húzódik, de az űrutazási iroda szerint a turistákat elsősorban a Föld látványa érdekli, nem a konkrét repülési magasság. A kilátás mindenesetre 30 kilométerről is lélegzetelállító; ráadásul hiába, hogy más cégek akár 100 kilométer magasságban is vállalják űrturisták utaztatását, ezek az utak rövidebbek és drágábbak.

Nem hiszem, hogy bárki azt hinné, hogy versenyezni akarunk [a többi céggel]. Mi sem gondoljuk, hogy versenyeznénk; mi teljesen másfajta élményt kínálnunk.

– mondta Poynter.

Rovatok