Index Vakbarát Hírportál

Pókselyemből álló golyóálló ruhát kaphat az amerikai hadsereg

2014. június 26., csütörtök 10:33

Génmódosított selyemhernyók által szőtt pókselyemből készített kesztyűt az amerikai Kraig Biocraft Laboratories nevű cég – írja a Live Science. A kutatók szerint a technológia a jövőben alkalmas lehet arra, hogy minden eddiginél strapabíróbb ruhát gyártsanak vele a hadseregnek.

A pókselyem nemcsak könnyű és rugalmas, de a súlyához képest az acélnál is erősebb, így nem meglepő, hogy évek óta kísérleteznek vele a tudósok, és a ruhaipartól az orvostudományig széles körben keresik az alkalmazási lehetőségeit.

Kim Thompson, a Kraig Biocraft Laboratories vezetője elmondta, hogy nagy előrelépésnek tekintik a most legyártott kesztyűt, mert ha nem jártak volna sikerrel, akkor újra kellett volna tervezniük az erre kifejlesztett gépet, ami évekkel vetette volna vissza a folyamatot.

Az eljárás lényege, hogy a tudósok a pók DNS-mintájából elkülönítették azt a proteint, amely a pókselyem létrehozásáért felel, és kombinálták a selyemhernyók DNS-ével, így amelyek így erősebb és olcsóbb selymet képesek előállítani.

A ruhaipar a tervek szerint már 2015-ben profitálhat az eredményekből, de Thompson szerint végül a hadsereg is pókselyemből font golyóálló egyenruhára cserélheti majd a jelenleg használt kevlárt.

Rovatok