Index Vakbarát Hírportál

Ezt az űrhajót rakná tengerre egy francia építész

2014. június 27., péntek 21:16

Jacques Rougerie francia építész szerint nincs rendben az, hogy többet tudunk a Mars és a Hold felszínéről, mint a tengerfenékről, ezért paradigmaváltásra van szükség a kutatásokban. Na meg 48 millió dollárra (10,8 miliárd forintra): ennyiből lehetne megépíteni azt az általa tervezett óceánjáró labort, ami komplexitásában az űrhajókkal vetekszik.

A SeaOrbiter nevű hajó mini-tengeralattjárókkal és búvárokkal a fedélzeten vizsgálná a tengeri élővilágot. A projekt finanszírozásához Rougerie szerint sem lesz könnyű támogatókat találni, de a pénz egy részét már összeszedték a KissKissBankBank nevű francia online támogatásgyűjtő oldalon – eddig 475 ezer dollár gyűlt össze, ez arra már elég, hogy elkezdjék építeni a hajó „szemét”. A „szem” (az ábrán az 1. pont) a fedélzetnek az a része lenne, ahonnan a tudósok a vándorló madarakat, illetve az időjárást figyelnék – írja a Popular Science.

A hajót részben napelemek és szélturbinák hajtanák, de más futurisztikus elemei is lennének: ezek közül a legbizarrabb egy orgona, Jules Verne Nemo kapitányának kedvenc hangszere. Ez biztosan nem véletlen egybeesés: a hajó kommunikációs központját is Nemónak hívnák, innen tudósítanák a SeaOrbiter által tett felfedezéseket a világnak.

A tervezett kutatási területek között szerepel az Atlanti-óceán északi részén fekvő Sargasso-tenger, ahol a hatalmas kiterjedésű tengeri hínárerdő egy eddig kevéssé feltárt ökoszisztémát hoz létre.

Rovatok