Index Vakbarát Hírportál

Hallod, Jumbó, hogy dübörgünk?

2014. június 27., péntek 12:08

Felfedeztek egy új emlősfajt Nyugat-Afrikában, ami leginkább az elefánt és a cickány keverékének tűnik. A csőszerű kis orra egész furcsa képződmény, nélküle alig lehetne megkülönböztetni a cickányoktól. Egy kaliforniai tudóscsoport segített azonosítani az új fajt, ami genetikailag meglepő módon sokkal közelebb áll más, nagy testű emlősökhöz – például az elefánthoz.

A Macroscelides micus (továbbiakban: Micus) névre keresztelt állatot csütörtökön azonosították. John Dumbacher, a kutatócsoport egyik biológusa elmondta, hogy az állatot Namíbiában találták, egy rég ismert vulkanikus területen. Részben ez lehet az oka, hogy csak most fedezték föl, mivel az állatka a vöröses árnyalatú bundájával remekül beleolvadt ebbe a környezetbe.

Micus tömege 28 gramm, a teljes hossza – a farkával együtt – 19 centiméter. Ahogy a vezetékneve, a Macroscelides is utal rá, Micust alapvetően a cickányok közé sorolta be a természettudomány, de a DNS-vizsgálat egész meglepő eredményt hozott.

Kiderült, hogy ez az apróság, ami leginkább úgy néz ki és úgy viselkedik, mint az Afrikában élő cickányok, valójában sokkal közelebb áll az elefántokhoz.

– mondta Dumbacher.

Akkora buli volt, örülj, hogy nem ugatsz

Ha ez még nem lenne elég, Micus életmódját is megvizsgálták, elemezve a fizikumát és alvási szokásait; ezek leginkább egy kis antilopéra emlékeztetnek. Micusnak a testméretéhez képest viszonylag hosszú, nyurga lábai vannak, de ezeket alvás közben maga alá húzza, és nem üregekbe mászik, mint a többi cickány, inkább bokrok alatt húzódik meg.

Több cickányfaj is van, amik a hosszúkás pofájuk miatt leginkább az egérre hasonlítanak, és ez alól Micus sem kivétel. Csakhogy a cickányokat nem sorolják a rágcsálók közé, és Micus sem az: inkább a hangyászsünére emlékeztető technikával vadászik. A furcsa kis csőorrával túrja a földet, hogy táplálékot keressen.

Hogy jobban megismerjék a fajok szokásait, a kutatók azt tervezik, hogy a kis Micusokra rádiójelet sugárzó apró nyakörveket szerelnek, és szabadon engedik őket a természetes környezetükben.

Ön szerint mi legyen ennek a furcsa kis lénynek a magyar neve?

  • 576
    Rezső
  • 364
    Micus
  • 288
    Cicfánt
  • 75
    Elekány
  • 63
    Antifánt
  • 45
    Cictilop

Rovatok