Index Vakbarát Hírportál

Esélyegyenlőséget a fekete kutyáknak!

2014. július 1., kedd 09:20

Ki mondta, hogy csak embereket érhet diszkrimináció a színük alapján? A rasszizmus legalább olyan sokszínű, mind az áldozatául eső csoportok – derül ki a Slate cikkéből, amely a fekete kutyák hátrányos helyzetéről szól: a kutyamenhelyek lakói közül általában előbb találnak gazdára a világos szőrűek, mint sötét társaik.

A cikk szerint ennek több oka is lehet. Egyrészt egy 2013-as kutatás szerint az emberek a fekete kutyákat félelmetesebbnek és barátságtalanabbnak tartják. Ennek egyrészt kulturális okai is lehetnek, hiszen a fekete színhez önmagában is kapcsolódnak negatív képzetek, illetve a fekete kutya is tipikusan baljós motívum (elég például a Harry Potter-sorozat halálhozó Zordójára gondolni). Emellett az is közrejátszhat, hogy manapság – különösen Amerikában – az örökbefogadás is gyakran interneten kezdődik, és mire az örökbefogadó ellátogat a menhelyre, már kép alapján kiválasztotta, melyik állatot szeretné hazavinni. Márpedig Fred Levy fényképész szerint a sötét színű kutyák nehezebben fényképezhetők olyan előnyösen, mint a világosak, mert más megvilágítást és kamerabeállításokat igényelnek. Ugyanígy állítólag a helyszínen is kevésbé mutatkozik meg a fekete kutyák karaktere, ezért van olyan menhely, ahol idomítják őket, hogy látogatáskor jobban mutassák meg magukat.

A Slate szerint egy sor más ok is megbújhat a feketekutya-szindrómának keresztelt jelenség mögött: a sötét bunda miatt a kutyák például öregebbnek vagy éppen unalmasabbnak tűnhetnek. De arról is készült már hiánypótló tanulmány, hogy az emberek hajlamosak önmagukra valamilyen külső tulajdonságukban hasonlító kutyát választani – márpedig a fehér emberek 45 százalékával szemben a feketék mindössze 20 százaléka tart kutyát.

Persze mint minden ilyen témában, itt is találni bizonyítékot az ellenkezőjére is, például hogy nem csak az örökbefogadott, de a menhelyekre kerülő kutyák között is eleve kevesebb a fekete. Továbbá Julie Morris állatvédő szerint az sem hagyható figyelmen kívül, hogy egy kutya a színe mellett milyen más tulajdonságokkal rendelkezik. A nagyobb kutyák ugyanis nehezebben találhatnak gazdára, mint a kicsik.

Aggodalomra persze semmi ok, hiszen természetesen rengeteg kezdeményezés segíti a fekete kutyák elhelyezkedését, fekete kutyás divatbemutatótól kezdve egészen a feketeállat-örökbefogadást szorgalmazó gifgyűjteményekig.

Rovatok