Index Vakbarát Hírportál

Lefotózták a ritka vámpírmókust

2014. július 1., kedd 21:41

Sikerült lefotózni egy amúgy ritkán látható vámpírmókust. A bojtosmókus azért kapta ezt a becenevet a kutatóktól, mert állítólag szereti a vért. Ez a különös állat Borneó sűrű erdeiben él, és nagyon ritkán kerül az emberek szeme elé. Nem az állítólagos vérszívás az egyetlen, amiben különbözik a többi mókustól: nagyobb is náluk, akár kétszer akkorára is megnőhet, mint fajtársai.

Emellett a bojtosmókusnak – ahogy magyar neve is mutatja – van még egy különlegessége. A testéhez képest (általában 35 centisek a kifejlett példányok) neki van a legnagyobb és legbozontosabb farka.  

Erik Meijaard, a jakartai People and Nature Consulting International tudósa szerint meglehetősen bizarr állatról van szó. Meijaardnak és feleségének, a szintén tudós Rona Dennisnek sikerült most mozgásérzékelő kamerákkal képeket készíteniük a rejtőzködő mókusról. 15 éves lányuk, Emily Mae Meijaard elemezte ki a képeket, megmérve a rágcsálók test- és farokméretét. Kiderült, hogy a bojtosmókus farka 30 százalékkal nagyobb, mint a teste, ezzel pedig ő a rekorder az állatvilágban. Egyelőre nem tudják pontosan, hogy milyen célt szolgál a hatalmas farok, de valószínűleg ennek segítségével rejtőzik el a rá vadászó állatok elől, és a mókust ért ütéseket is tompíthatja.

Rovatok