Index Vakbarát Hírportál

Okos madarat lát? Jelentse fel!

2014. július 1., kedd 14:10

Egy brit madártani intézet, a British Trust for Ornithology (BTO) mindenkit arra biztat, hogy vegyenek részt egy kutatásban; ezzel azt vizsgálnák, hogy mennyire intelligensek a madarak. A szervezők július 1-jétől várják a varjak viselkedését bemutató videoklipeket vagy leírásokat.

Nem véletlen, hogy a BTO pont a varjakra kíváncsi; rengeteg eszük van azoknak, csak nem nagyon mutogatják. Elsősorban az erdős, kevésbé civilizált területeket kedvelik, de néha a városba is bemerészkednek. Hülyék lennének, ha nem tennék, a sok madáretetőt mindig megéri kifosztani, és az a sok autóút is kiválóan alkalmas a rájuk dobált diók feltörésére – csak ki kell várni, míg arra hajt valaki.

Diót töretnek a varjak a kocsikkal

A varjak intelligenciáját már régóta ismerik a kutatók. Egy 007-es (!) nevű tesztalany a laborkísérletekben még olyan feladványokat is meg tudott oldani, hogy élelemhez jusson, ami a kísérletet figyelő újságírónak sem volt elsőre egyértelmű. A varjak valószínűleg rengeteg ilyen trükköt ismernek, de ahhoz, hogy a természetes közegükben is megfigyeljék őket, lakossági segítségre van szükség.

Dr. Nathan Emery, a londoni Queen Mary Egyetem madártani szakértője, aki a mostani kutatásban is részt vett, elmondta, hogy a varjúféléknek olyan képességeik vannak, amiket korábban csak az emberről feltételeztek.

Számos tanulmányt készítettünk a varjúfélékkel. Vizsgáltuk az intelligenciájukat, a viselkedésüket, az elképesztő emlékezőtehetségüket, illetve is megfigyeltük, hogy tudnak előre tervezni. [...] A mostani felmérés fontos információkat nyújthat, és ezeket máshogy nem tudnánk megszerezni. Így tudnánk, hogy a varjak hogy használják a kertjeinket, hogy szerzik meg és rejtik el az élelmet, illetve, ami a legfontosabb: megtudnánk, hogy a varjak megoldást találnak-e azokra az általános problémákra, amikkel a vadonban viszont nem szembesülnek.

– mondta dr. Emery.

(A BBC cikkében nem írják, hogy a kutatás csak a brit varjakra korlátozódna, úgyhogy bátran videózzon le minden épeszűnek tűnő varjút. Ha a madártani intézetnek nem is kellenek, mi szívesen bemutatjuk, ha elküldi őket.)

Rovatok