Index Vakbarát Hírportál

Túlhűtéssel tovább marad ép a donormáj

2014. július 1., kedd 15:06

Az eddiginél jóval hosszabb ideig sikerült épségben tárolniuk átültetésre váró májat amerikai kutatóknak – írja a Live Science. A kísérletet patkányokon végezték, és az eddigi huszonnégy óra helyett egészen négy napig tudták használható állapotban tartani a donorszervet. Az új eljárás lényege, hogy a májat „túlhűtik”, vagyis fagyáspont alá csökkentik a hőmérsékletét anélkül, hogy megfagyna.

A jelenleg használatos módszerek egyike sem ideális. Az egyik szerint gépre kötik a májat, hogy folyamatos folyadékellátással biztosítsák számára az életben maradáshoz szükséges oxigént, de ez hosszú távon nem praktikus. A másik módszer értelmében pedig egyszerűen lehűtik, az így kialakuló jégkristályok viszont roncsolják a szövetet. A most tesztelt eljárás során egy nem mérgező, fagyásálló keveréket juttatnak a szervbe, így kristályosodás nélkül tudják lehűteni. A kutatók itt is táplálják folyadékkel a májat, de erre nincs szükség folyamatosan, elég bizonyos időközönként elvégezni az eljárást, így a szállítás sem gond.

A módszer segíthet a világméretű szervhiány csökkentésében. Jelenleg csak az Egyesült Államokban több mint 120 ezer ember vár donorra, aminek az egyik oka épp a hosszabb távú tárolás megoldatlansága: eddig az emberi szerveket csak 6-12 órán át tudták épségben tartani. A túlhűtést még tesztelni kell emberi májon is, de ha sikerrel járnak, várhatóan kisebb változtatásokkal más szervek esetében is működni fog, mondta el Bote Bruinsma, a Harvard egyetem kutatója, aki a Nature Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány egyik társszerzője.

Rovatok