Index Vakbarát Hírportál

Hülye madár, csak óvatosan a lézerrel!

2014. július 3., csütörtök 16:06

Ha egy pilótának lézerrel világítanak a szemébe, könnyen elveszítheti az uralmát a repülőgép fölött. Most mégis lézerrel próbálják meg megóvni attól a hülye madarakat, hogy ne repüljenek neki veszélyes objektumoknak.

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat és egy hawaii szervezet kísérleteket folytatnak a távvezetékek oszlopaira szerelhető lézerrel. Remélik, hogy így a madarak nem repülnek neki a vezetékeknek vagy az oszlopnak. Effélével még sosem próbálkoztak korábban.

Amennyire tudjuk, ez az első alkalom, hogy a lézert kerítésként használják. A kutatás célja, hogy többet tudjunk meg a madarakról és a tevékenységükről, így költséghatékony ötleteket találhatunk ki, hogy így mérsékeljük a rájuk leselkedő veszélyeket.

– mondta Carey Koide projektmenedzser.

Az első lépésben 30, különböző színű lézert fognak fölszerelni a hawaii Kaua'i közelében található oszlopokra, majd később megvizsgálják, hogy ezek hatására hogy változik a környéken található madártetemek száma. A projekt egyik célja, hogy megóvják vele a  vészmadarakat (Puffinus newelli) és a hawaii viharmadarakat (Pterodroma sandwichensis), mivel ezek gyakran ütköznek neki az emberi létesítményeknek.

[Ezek a madarak] különösen veszélyeztetettek [...] mivel főleg éjjel és hajnalban repülnek a tenger fölé és vissza, így újhold idején, amikor a legsötétebb az égbolt, nagy veszélyben vannak.

– mondta Koide.

Rovatok