Index Vakbarát Hírportál

A botfülű botfülű marad, mindegy mennyit gyakorol

2014. július 5., szombat 01:15

Malcolm Gladwell 2008-ban megjelent Kivételesek című könyvében amellett érvel, hogy 10 ezer óra gyakorlással gyakorlatilag bárminek a mesterévé válhatunk. A Psychological Science-ben viszont megjelent egy friss tanulmány, ami megkérdőjelezi ezt – írja az Economist.

A svéd Karolinska Institutet kutatása arra jutott, hogy a zenetanulásnál a megfelelő gének nélkül még 20 ezer óra gyakorlás is teljesen felesleges, a botfülűek úgyis botfülűek maradnak. A kutatók 1000 egy- és kétpetéjű ikreket vizsgáltak meg, és az derült ki, hogy a többet gyakorló testvér nem lett ügyesebb zenész.

A kutatásban résztvevőket először az alapján osztályozták, hogy mennyit gyakoroltak életükben, majd megnézték, hogy mennyire különbözik az ikrek ritmusérzéke és hallása. A kutatók meglepetésére a többet gyakorlók nem teljesítettek jobban a testvéreiknél. Az egyik résztvevő 20 ezer óránál többet gyakorolt a testvérénél, de még így sem teljesített jobban a teszten.

A kutatók arra következtettek a kutatásból, hogy a gyakorlás csak akkor éri meg, ha egyébként is jó érzékünk van a zenéhez, ami nagyrészt a géneken múlik. Az is kiderült, hogy azt is nagyban befolyásolják a gének, hogy mennyit gyakorlunk: az egypetéjű ikrek szokásai ugyanis jobban hasonlítottak gyakorlás terén, mint a kétpetéjűeké.

Rovatok