Index Vakbarát Hírportál

A Szegedi Tudományegyetem is beszáll a lézerprojektbe

2014. július 7., hétfő 13:03

Együttműködési megállapodást kötött ma délelőtt a szegedi lézeres kutatóközpontot megvalósító ELIHU Nonprofit Kft. és a Szegedi Tudományegyetem.

A kutatóközpont és az egyetem munkatársai a jövőben segítséget nyújtanak egymásnak a tudományos kutatásokban, a képzések és képzési programok megszervezésében, valamint részt vesznek az egymás intézeteiben folyó képzéseken.

Megtiszteltetés egy ilyen nagy múlttal rendelkező felsőoktatási intézménnyel együttműködni. Biztos vagyok benne, hogy az épülő lézeres kutatóközpont és az egyetem közös kutatási projektjei és képzési programjai mindkét fél számára hasznosnak, tudományos szempontból pedig előremutatónak bizonyulnak majd. A kutatóközpont építési munkálatai a tervezett ütemben folynak, jelenleg is zajlik a mélyépítés és a cölöpözés.

– mondta Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír, melynek 85%-át az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.

Az ELI-ALPS és a különböző szakterületek közötti híd: a Szegedi Tudományegyetem. A szegedi universitas szakmai sokszínűsége hozzájárul ahhoz, hogy a lézerfizikai központbeli kutatások áttörést hozzanak több tudományterületen is – jelentette ki Szabó Gábor akadémikus. Az SZTE rektora szerint az ELI és a körülötte kialakuló science park több mint 200 kutatót és több száz főnyi kiszolgáló személyzetet foglalkoztat majd, a beruházás helyi gazdaságra gyakorolt hatása mintegy 12694 millió forintra becsülhető. Az SZTE és az ELI együttműködése új pályára állítja a régió gazdasági fejlesztését.

– mondta Szabó Gábor.

Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása. Ebben mind a lézerimpulzusok, mind a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak.

A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.

Rovatok