Index Vakbarát Hírportál

Tombol Neoguri, a japán szupertájfun

2014. július 8., kedd 21:02

Némileg gyengült ugyan, de még így is közel 240 kilométer/órás sebességű széllökésekkel csapott le Japánban a Neoguri nevű szupertájfun. Az ország délnyugati szigeteit, legfőképpen Okinavát sújtó vihar 12-14 méter magas hullámokat is korbácsolt a tengeren. 

A japán meteorológiai intézet különleges riadót rendelt el, nagy mennyiségű esőre és áradásokra is figyelmeztetett. Az országban több atomerőművet és olajfinomítót is leállítottak, közel hétezer háztartás maradt áram nélkül. "Kivételes helyzet van, azt szeretnénk, hogy a lakosság biztonságban legyen a veszélyes vihar megérkezése előtt" – közölte korábban a meteorológiai intézet.

A körülbelül 450 kilométer átmérőjű szupertájfun a világűrből is jól látszik: a NASA Suomi NPP nevű időjárási holdja örökítette meg magyar idő szerint hétfőn délután ötkor.

Neoguri  eddig egy ember életét követelte – egy halász a hajójával süllyedt el –, a környékről pedig közel 600 ezer embert evakuáltak. Az előrejelzések szerint a szélvihar Honsú szigete felé tart, a hét folyamán pedig Japán területének mintegy 90 százalékát érinti majd a kedvezőtlen időjárás.

Rovatok