Index Vakbarát Hírportál

Új medveállatkát találtak az Antarktiszon

2014. július 8., kedd 09:17

Olasz kutatók bejelentették, hogy felfedeztek egy új, apró állatot az Antarktisz Viktória-földjén. Az állat a medvevállatkák törzsének tagja: ezek elterjedt, ősi, mikroszkopikus, fél milliméter hosszú állatok leggyakrabban mohában és zuzmón fordulnak elő, de mindenhol megtalálhatóak a forró sivatagoktól a mély óceánokig.

Sikerüket annak köszönhetik, hogy a legszívósabb élőlény, amit ismerünk: megbirkózik extrém hideggel, hővel, nyomással, dehidratáltsággal, mérgekkel és radioaktivitással is. Sőt, még az űrben is képesek életben maradni

Roberto Guidetti az olasz modenai és Reggio Emilia-i egyetem kutatója Viktória-földi utazásán találta az új állatot, a gleccserek mentén lévő mohákban. Sandra McInnes medveállatka-specialista elektronmikroszkóp alatt vizsgálta meg az állatot, és kiderült, hogy több szokatlan tulajdonsága is van. A vörös-narancssárga medveállatkák karmainál apró párnák vannak, testszőrzetük pedig jellegzetes mintát követ. Azt egyelőre nem tudni, ezek mire jók.

A kutatók DNS-teszttel bizonyosodtak meg róla, hogy új fajról van szó, Mopsechiniscus franciscae-nak nevezték el. Ez a legtávolabbi déli tagja ennek a nemzetségnek, most először találtak belőlük az Antarktiszon. A felfedezés a Polar Biology című szaklapban jelent meg.

Rovatok