Index Vakbarát Hírportál

Felborította a kék bálna a fotós hajóját

2014. július 9., szerda 11:21

Videó készült arról, ahogy egy, a kaliforniai vizek felszínére emelkedő kék bálna felborít egy hajót, aminek orrában épp Dale Frink amerikai természetfotós fényképezte az állatokat. A borulást a hajóra szerelt GoPro kamera rögzítette.

Frink a saját honlapján közzétett beszámoló szerint annak örült leginkább, hogy senki sem sérült meg a balesetben, és nagyon sajnálja, hogy pont emiatt kerül a világ minden újságjának címlapjára. Elmondása szerint a megfigyelés közben semmi sem utalt arra, hogy útban lesznek a bálnáknak, aztán néhány pillanat alatt megtörtént a baj.

Úgy tűnt, hogy az állatok a mélyben vadásznak épp a krillfelhőkre, de aztán észrevették, hogy néhány bálna a felszín közelében lévő táplálékra is ráúszik. A hajó kapitánya igyekezett úgy irányítani a hajót, hogy továbbra se zavarják az állatokat. Azonban hirtelen az egyik, pont előttük úszó bálna éles fordulót vett, majd eltűnt a víz alatt. A kapitány a bálnales szabályainak megfelelően azonnal megállt, hogy megvárja, merre bukkan fel az állat, nehogy elüsse azt. Frink szerint a kapitány mindent megtett, hogy ne menjen túl közel a bálnákhoz, azonban a hajó faránál feltűnő, tátott szájjal a felszínre emelkedő óriások először csak meglökték, aztán a következő ütközésnél fel is borították a hajót. Frinknek épp annyi ideje volt, hogy elkattintsa a kezében tartott gépet, az ide kattintva elérhető végeredmény (ismerve a körülményeket) zseniális lett.

A vízbe esett embereket egy másik, szintén bálnalesen lévő hajó vette fel. Frink szerint a bálnáknak nem esett bajuk az ütközésben, simán folytatták az étkezést. Frinket a blogbejegyzés alapján nagyon megviselte az eset, valószínűleg az fáj neki a legjobban, hogy sokan azzal vádolják: készakarva mentek túl közel az állatokhoz, hogy jobb képeket tudjanak készíteni. A fotós szerint ez nem igaz, a videón látszik is, hogy direkt olyan teleobjektívet vitt a bálnalesre, amellyel távolról lehet igazán jó képeket készíteni. Frink a Youtube-ra feltöltött videó bevételeinek felét különböző bálnákkal és delfinekkel dolgozó természetvédőknek ajánlja fel.

Rovatok