Index Vakbarát Hírportál

Elnöki ukáz miatt örülhettek a Star Trek-rajongók az első űrsiklónak

2014. július 11., péntek 11:23

A NASA eredetileg úgy tervezte, hogy az első űrsiklót Constitutionnak, azaz magyarul alkotmánynak nevezi el. A titkosítás alól feloldott dokumentumok szerint az akkori amerikai elnök, Gerald Ford felülírta a döntést, és inkább Enterprise-nak (Vállalkozás) nevezte el az űrsiklót, a Star Trek-rajongók nagy örömére.

1976. szeptember 3-án William Gorog gazdasági tanácsadó memorandumot küldött [PDF] az elnöknek:

Jövő szerdán lesz egy lényeges találkozója dr. James Fletcherrel a NASA-tól, ekkor mutatják be az űrsikló teljes méretű modelljét, amit Kaliforniában hoznak majd nyilvánosságra még ebben hónapban. A NASA még nem jelentette be az űrsikló nevét, és visszatartják a találkozóig. Dr. Fletcher nincs ellene az Enterprise névnek, és én azt javaslom, nevezzük el így, mert:

– A NASA több százezer levelet kapott a „Star Trek” csoporttól, hogy Enterprise legyen a név. A csoport több millió embert tömörít, akiket nagyon érdekel az űrprogramunk.

– Az Enterprise név kapcsolódik a rendszerhez, amire a Nemzet gazdasága épül.

– A név használata érdeklődést válthat ki a még ebben a hónapban megtartandó kaliforniai ünnepséggel kapcsolatban, ahol a repülőipar létfontosságú.

Röviden, ez a helyzet olyan népszerűséget hozhat önnek, mint a CB-rádió hozott Fordnak.

A fenti szövegben említett CB-rádió a Fehér Ház pr-fogása volt: Betty Ford, az elnök felesége a hetvenes évek trendjéhez kapcsolódva CB-n csevegett az anyjával.

A tanácsadó, Gorog is egy technológiai vénájú vállalkozó volt. Mielőtt a Fehér Háznál dolgozott volna, megalapította a Data Corporationt, amely elkészítette a számítógépes információkereső rendszert, amiből később a LexisNexis nevű, számítástechnika és jog találkozásából élő cég lett.

Az első memorandum után négy nappal James Connor, a kabinet titkárságáról így foglalta össze a Fehér Ház tisztviselőinek véleményét:

Valaki pont emiatt nem értett egyet:  Robert Hartmann tanácsadó szerint pont ezért a haditengerészetet illeti ez a név.

Tíz nappal később a NASA bemutatta első űrsiklóját, amit ma nem Constitution néven ismerünk.

Rovatok