Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb halraját filmezték le a Csendes-óceánon

2014. július 11., péntek 16:12

Hatalmas, 15 méter széles, 100 méter hosszú halraj közelítette meg San Diego partjait, a kaliforniai tengerbiológusok a csodájára járnak a különleges jelenségnek, amihez hasonlót 30 éve nem láttak a Csendes-óceánon. A parttól alig 10-15 méterre a hatalmas halraj fekete tintafoltnak tűnik az óceán vizében, sokan bemennek a közepébe szörffel vagy úszva. Nem is igen tudják megbecsülni, hány halból állhat a raj, egymillió és 100 millió közti számok hangzottak el különféle szakértőktől. Az biztos, hogy a raj szinte kizárólag alig néhány centiméteres szardellákból áll.

Azt sem tudják megmondani a tengerbiológusok, hogy mit keresnek a halak ennyire közel a parthoz. A szardellák a hűvösebb vizet szeretik, és San Diego partjainál a víz ilyenkor a nyár közepén 23 fok körülire melegszik fel. Ráadásul a partmenti sekély vízben nincsen plankton sem, amivel a halak táplálkoznak.

A Csendes-óceán kaliforniai vidékein húsz éven át riasztó ütemben csökkent a szardellapopuláció, de az utóbbi években a jelenség megállt, sőt, a visszájára fordult. Ez köszönhető egyrészt a halászat szigorú szabályozásának, illetve egy időjárási jelenségnek, ami Alaszkából hoz le hideget a part mentén, ezáltal hűtve az óceán vizét.

Rovatok