Index Vakbarát Hírportál

Lehet élet a Jupiter holdján

2014. július 14., hétfő 16:30

A NASA egyik szakembere, Kevin Hand a Dél-Afrikai Paleontológus Társaság konferenciáján nyilatkozva azt mondta, hogy szerinte a Jupiter Európa nevű holdján van a legjobb esélye annak, hogy az emberiség a földönkívüli élet nyomaira bukkanjon.

A szakember szerint ugyan a jeges felszínű hold kívül van a lakhatósági zónán, vagyis messze van a Naptól ahhoz, hogy annak sugarai folyékony halmazállapotban tartsák a vizet, a központi bolygó által okozott árapály-hatás és a geotermális folyamatok együtt már ellensúlyozhatják a Naptól való távolságot.

"A történelem során most először van meg mindenünk ahhoz, hogy meglátogassunk egy ilyen világot és ott kutassunk" – mondta Hand. Az Európa felszínét vastag jégpáncél borítja, de a szakemberek szerint ez alatt vízóceánok rejtőznek, amiben akár az élet is kialakulhatott.

A NASA 2022-ben tervez olyan küldetést, ami részletesebben feltérképezné az Európa felszínét, de a jég alá is benéző expedíció nem indul 2040-nél hamarabb. Hand szerint a víz alatti világ kutatásához már rendelkezésre áll az eszközpark. A jégpáncél alá bejutni viszont nem lesz egyszerű, akár 15 kilométert is kéne fúrni ahhoz, hogy a nagyjából 100 kilométer mély vízbe eljussanak a műszerek.

Hand szerint elsősorban a hidrotermikus kürtőknél kellene keresgélni a mikroorganizmusokat. Ezeken a pontokon ugyanis a hold kőzetlemeze alól kiáramló hő felmelegítheti annyira a környező vizet, hogy a kisebb élőlények megmaradhassanak, de a szakember az intelligens élet jelenléte sem zárható ki.

Rovatok