Index Vakbarát Hírportál

Torkán akadt az iszap, úgy halt meg a kis mamut

2014. július 15., kedd 09:02

A légcsövébe került sár miatt fulladt meg Ljuba, az egy hónapos gyapjas mamut negyvenezer évvel ezelőtt Szibériában, mutatta ki a szakértő is vizsgálat. A CT-felvételek alapján az is kiderült, hogy a kivételesen jó állapotban fennmaradt állat akkor került bajba, mikor hirtelen vízbe esett.

A Michigani Egyetem szakértői csoportja  a felvételeken megtalálta a búvárreflex nyomait az állat testben. A búvárreflex az a feltétlen reakció, amit az emlősökből az vált ki, ha hideg víz éri az arcukat. A test ezzel készül fel arra, hogy hosszabb ideig oxigén nélkül kell maradnia, méghozzá úgy, hogy megerősíti az agy körüli erek vérellátását. Azt, hogy ez a reflex nem sokkal az állat pusztulása előtt működésbe lépett, az arc és az agy körüli szövetek vasfoszfát-szintjéből állapították meg a szakemberek.

Az analízis alapján kimondható, hogy Lyuba életének utolsó néhány perce elég borzalmas volt. A szakértők szerint az állat valószínűleg egy befagyott tavon kelt át az anyjával, mikor beszakadt alatta a jég, és a kis mamut arccal előre a vízbe zuhant. Ekkor kerülhetett a sáros-iszapos víz a légcsövébe, amit az ormányán keresztül akart kifújni, de ott a légcső járatai olyan szűkek voltak, hogy a sár összesűrűsödött és megtapadt ahelyett, hogy kijutott volna. „Közvetlenül a légcsövébe és a hörgőibe került a sár, és valószínűleg nem volt ereje újra próbálkozni” – mondta Daniel Fisher, a tanulmány társszerzője.

Rovatok