Index Vakbarát Hírportál

126 éves lehet a világ legidősebb embere

2014. július 16., szerda 14:41

Egy 126 éves brazíliai férfi lehet a világ legidősebb embere, ám mert egész életét dokumentumok nélkül élte végig, szénizotópos kormeghatározással akarja kideríteni valódi korát a gondját viselő idősotthon – írja az MTI.

Jose Aguinelo dos Santos a minap kiállított anyakönyvi kivonata szerint egykori afrikai rabszolgák gyermekeként született 1888. július 7-én, két hónappal az után, hogy a dél-amerikai ország – a világon utolsóként – eltörölte a rabszolgaságot. A férfi egész életében agglegény volt, soha nem nősült, gyermekei sem voltak, még ma is bot nélkül jár, naponta négyszer étkezik és soha nem volt semmilyen betegsége annak ellenére, hogy az elmúlt 50 évben naponta elszívott egy doboz cigarettát.

A Brazília északkeleti részén fekvő Pedra Branca nevű, rabszolgák számára fenntartott táborban született. Öten voltak testvérek. Bár a rabszolgákat felszabadították, még sokáig a táborban éltek. Később Sao Paolóba ment, és ott élte le élete nagy részét, egy kávéültetvényen dolgozott. 2001 óta a Bauruban lévő idősotthon lakója, és a múlt hónapban kapta meg születési anyakönyvi kivonatát. Elmondása szerint hosszú életének titka az, hogy sok mindent megélt az elmúlt évtizedekben.

Születésnapján a férfi múltját kutató szakemberek látogatták meg őt, és a legkorábbi emlékeiről faggatták. Dos Santos – akit mindenki csak Zének hív – képes volt még most is a lehető legpontosabban leírni az egykori rabszolgatábort. Az idősotthon vezetői remélik, hogy 14-es szénizotópos (carbon-14) kormeghatározás segítségével kideríthetik a korát.

Rovatok