Index Vakbarát Hírportál

Éledeznek a japán atomreaktorok

2014. július 16., szerda 06:39

Elsőként teljesítette a fukusimai balesetet követően kidolgozott szigorú biztonsági előírásokat egy atomerőmű Japánban az atomenergetikai hatóság szerdai közlése szerint, ezzel megnyílhat az út a három évvel ezelőtti katasztrófát követően leállított létesítmények újraindítása előtt.

A japán atomenergetikai hatóság szerdai döntésével előzetesen jóváhagyta azon jelentést, amely szerint a déli Kjúsú szigetén – Tokiótól ezer kilométerre délnyugatra – található szendai atomerőműben elvégzett biztonsági fejlesztések megfelelnek a tavaly nyáron kiadott, a világon a legszigorúbbnak tartott előírásoknak, írja az MTI.

Az erőmű az értékelés szerint a legsúlyosabb természeti csapásoknak, köztük egy, a 2011-es fukusimaihoz hasonló földrengésnek és szökőárnak is képes ellenállni.

Ugyanakkor a végső jóváhagyást csak egy további, harminc napos technikai és tudományos felülvizsgálat után adják majd ki az erőműnek, az újraindításhoz pedig a helyi önkormányzatok beleegyezését is meg kell szerezni.

Az üzemeltető cég szerint leghamarabb szeptember és november között indulhat újra a szendai erőmű két reaktora. A jelenlegi állás szerint a szendai lesz az első atomerőmű, amelyet újraindítanak azóta, hogy a fukusimai baleset miatt Japán mind a 48 működőképes reaktorát lekapcsolták.

A szerdai döntés megfigyelők szerint nagy győzelem az atompárti kormány számára. Abe Sindzó miniszterelnök – szembemenve a közhangulattal – 2012-es hivatalba lépése óta sürgeti a létesítmények beindítását, mivel hatalmas gazdasági károkat okoz az országnak, hogy mára gyakorlatilag teljes mértékben külföldről importált energiahordozókkal kell kielégítenie igen jelentős áramigényét. Az atomerőművek 2011 előtt a japán energiaellátás közel 30 százalékáért feleltek.

Az atomenergetikai hatóságnál az elmúlt egy év során kilenc üzemeltető összesen 19 reaktor újraindítását kérelmezte. A szendai volt az első létesítmény, amelyről döntött a hatóság, de a várakozások szerint az engedélyeztetési procedúra a következő hónapokban felgyorsulhat.

Rovatok