Index Vakbarát Hírportál

Hiperszonikus robotrepülőt tervez a DARPA

2014. július 17., csütörtök 12:43

Ember nélküli, többször használatos űrrepülőt tervez az USA Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege, a DARPA. Az új fejlesztés későbbi futurisztikus járművek kísérleti terepeként is szolgálna. A projekt a Kísérleti Űrrepülő (XS-1) program keretében valósulhat meg.

A terveken három cég – a Boeing, a Masten Space Systems és a Northrop Grumman – dolgozik. Az ügynökség elképzelése szerint a repülő többfunkciós lenne: az első fázisban, még a Föld körüli pálya elérése előtt elérné a hangsebesség többszörösét, majd képes lenne több más alkotóelem, például egy kisebb műhold kibocsátására.

A DARPA követelményei szerint a a gépnek tíz napon belül tízszer kell tudnia repülni, legalább egyszer 10 Mach sebességgel (vagyis a hangsebesség tízszeresével), és pályára kell tudnia állítani a magával vitt kisebb objektumot. A program egyik fő célja az ilyen fejlett technológiák fejlesztési és működtetési költségeinek leszorítása, például hogy képeseket legyenek egy nagyjából 1300 és 2300 kilogramm közötti kis műholdat 5 millió dollár alatti áron az űrbe juttatni.

A DARPA az XS-1 program mellett más hasonló projekteket is futtat. Az egyik ilyen a Vertical Takeoff and Landing (VTOL) X-Plane nevű, amelynek lényege, hogy a repülő képes legyen függőleges felszállással 740 kilométer/órás sebességet elérni.

Ahhoz azonban, hogy ezek a hiperszonikus technológiák működőképesek legyenek, új, strapabíróbb anyagokra is szükség lesz, ezért jelentette be a közelmúltban a DARPA, hogy felgyorsítja a Materials Development for Platforms (MDP) nevű anyagfejlesztési programját is. Ettől azt várják, hogy az egyes új anyagok fejlesztéséhez és teszteléséhez szükséges idő a jelenlegi tíz évről két és félre csökken majd. A felturbózott program első új feladata az lesz, hogy a tervezett hiperszonikus repülőkhöz olyan áramvonalas külső borítást gyártson, amely kibírja majd a több mint ezer Celsius-fokos terhelést.

Rovatok