nonono

Index Vakbarát Hírportál

Újabb elfeledett vírusokba botlottak egy amerikai laborban

2014. július 17., csütörtök 11:17

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézetben izgalmas lehet mostanában takarítónak lenni. Egy hete megírtuk, hogy itt találtak rá néhány rég elfeledett fiolára, amelyekben rendkívül veszélyes fekete hímlő volt. A napokban pedig a tudósok további több mint háromszáz fiolát találtak, amelyeken súlyosan fertőző vírusok és baktériumok neve szerepel – írja az MTI.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) szerdai bejelentése szerint a nem dokumentált kollekció 327 fiolát tartalmazott. A fiolákon olyan kórokozók neve volt feltüntetve, mint a dengue-láz, influenza és a tífusz. Peter Marks, az FDA biológiai igazgatóhelyettese hangsúlyozta: mindent elkövetnek, hogy kiderüljön, miért maradtak ilyen sokáig észrevétlenül ezek a minták.

A fiolákat, köztük a himlővírus feliratot viselőket a Washington környékén lévő Országos Egészségügyi Intézet területén találták meg, az FDA által 1972 óta használt laboratóriumok egy hűtőszobájának sarkában, 12 kartondobozban. A hivatal szakemberei szerint a minták 1946 és 1964 között gyűltek össze, a laboratórium tudósai dolgoztak velük.

Karen Midthun, az FDA biológiai igazgatója elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezeket az anyagokat ilyen sokáig nem fedezték fel. Hozzátette ugyanakkor, hogy a fiolák előkerülése után a hivatal szakemberei helyesen jártak el azok kezelésében, nyomban értesítették az illetékes hatóságokat, amelyek azonnal biztonságba helyezték a fiolákat és megállapították, hogy érintetlenek voltak, nem kerülhetett ki belőlük kórokozó.

Az FDA tudósai közölték: egyelőre nem tudják, hogy az újonnan fellelt fiolákban tényleg azok a kórokozók vannak-e, amelyek fel vannak rajtuk tüntetve. A hivatal országos vizsgálatot kezdett annak kiderítésére, hogy van-e még valahol olyan hűtőegység, ahol bármilyen elfeledett mintát tárolnak. A szakemberek 32 szövetmintát és nem fertőző vírusmintát megsemmisítettek, számos felcímkézetlen fiolát vizsgálatra továbbítottak az amerikai közegészségügyi intézetbe (CDC), a megmaradt 279 mintát pedig biztonságba helyezték.

Már a himlővírus felfedezése is egy hónapon belül már a második eset volt, amely súlyos hiányosságokra világított rá a halálos kórokozók kezelésével kapcsolatban. Korábban kiderült, hogy lépfeneminták átszállításakor véletlenül élő baktériumtörzsek is átkerültek a CDC egyik laboratóriumából egy olyan alacsonyabb biztonsági fokozatú másikba, ahol erre nem voltak felkészülve, így potenciálisan több tucatnyi laboratóriumi dolgozó volt kitéve a kórokozónak.

Rovatok