Index Vakbarát Hírportál

A part, ahová 17 éve mos ki legót az óceán

2014. július 21., hétfő 10:46

1997. február 13-án egy hatalmas hullám annyira megdöntötte a Cornwall partjainál járó Tokio Express nevű teherhajót, hogy 62 konténer a vízbe zuhant a fedélzetről. Az egyik ilyen konténerben volt az a 4,3 millió darab Lego-darabka, amit kis részletekben a mai napig hord a partra a víz.

A BBC szerint nem nagy kihívás például találni egyet 353 264 darab legóvirágból, elég, ha egy bottal megturkáljuk a Perranporth környéki strand homokját egy bottal. A partra mosott műanyagdarabok szinte tökéletes állapotban maradtak, van köztük sárkány, szablya, zöld növény és természetesen kraken is. A környéken élő gyerekek állítólag vödörszámra hordták el a figurákat a kilencvenes években.

A történet érdekessége, hogy a másik 61 konténerből semmi nem került elő az elmúlt 17 évben, csak a legók jönnek folyamatosan. A sors fintora, hogy a vízbe zuhant darabok között számos olyan volt, ami tengerrel kapcsolatos szettek darabjaiként kerültek volna a boltokba, így a hullámok búvárfelszereléseket, szigonypuskákat és hínárt sodornak a partra.

Az egyik helybeli, Tracey Williams külön Facebook-oldalt vezet a parton talált műanyagkincsekről. Mint meséli, a közelmúltban Ausztráliából kapott egy fényképet egy békatalpról, ami a küldő szerint szintén a Tokio Express rakományából kerülhetett a vízbe. Curtis Ebbesmeyer amerikai oceanográfus szintén a baleset óta követi, mi történik a műanyagrakománnyal. Mint mondja, a tengeráramlatok ismerete alapján kiszámítható, hogy az egyes darabok mára akár 100 ezer kilométert is megtehettek, vagyis akár két és félszer körbekerülhették a Földet. Ettől függetlenül sokkal valószínűbbnek tartja, hogy ha valaki Floridában vagy Ausztráliában talál legót a tengerben, azt helyi gyerekek ejtik a vízbe.

A dolog tanulsága Ebbesmeyer szerint inkább az, hogy ami a tenger fenekére süllyed, az nem feltétlenül marad ott. Az acélkonténerekből kiszabaduló tárgyak szinte bárhova eljuthatnak, ahová a tengeráramlatok sodorják őket.

Rovatok