Index Vakbarát Hírportál

Az új német fájdalomcsillapító: a fű

2014. július 22., kedd 16:20

A kölni közigazgatási bíróság döntése szerint a súlyos betegek kivételes esetben termeszthetnek kannabiszt saját fogyasztásra, terápiás céllal – írja az MTI.

A kannabisztermesztés továbbra is tilos magánemberek számára, de súlyos fájdalmakkal járó krónikus betegség esetén szükségmegoldásként engedélyezhető, ha

A bíróság öt magánszemély esetében vizsgálta, hogy termelhetnek-e maguknak fájdalomcsillapító kannabiszt. Ezek a betegek nem tudják kifizetni a kannabiszkészítmények árát, és a biztosításuk nem fedezi ennek a kezelésnek a költségeit, más módszer pedig nem hatásos. Más választásuk viszont nem volt, mert az illetékes hatóság – a szövetségi gyógyszer- és gyógyászati termék intézet (BfArM) – elutasította a kannabisztermesztés engedélyezésére irányuló kérelmüket.

A bíróság külön-külön vizsgálta az egyes ügyeket. Három személynél minden további nélkül engedélyezték a kérelmet. A negyedik esetben az érintett személynek egy nagyobb lakásba kell költöznie, hogy biztonságos körülmények között termeszthessen kannabiszt. Az ötödik esetben azt állapították meg, hogy az érintett még nem próbált ki minden terápiás lehetőséget, így a kérvényét elutasították.

Ha a gyógyszerhatóság elfogadja a döntést, Németországban először termeszthet magánszemély legálisan kannabiszt az otthonában. Ha a hatóság nem fogadja el az ítéletet, az eljárás a münsteri másodfokú közigazgatási bíróságon folytatódik.

(A kannabiszkészítmények illegális kábítószernek minősülnek Németországban. Előállításuk, birtoklásuk és kereskedelmük pénzbírsággal, vagy – a legsúlyosabb esetben – akár 15 év szabadságvesztéssel – büntethető.)

Rovatok