Index Vakbarát Hírportál

A parafadugó Götterdämmerungja

2014. július 23., szerda 09:24

A bor szerelmesei előszeretettel vadásznak hosszú lecsengésekre és egyenes, markáns ízekre a különféle borokban, de ezt csak azért tehetik meg, mert jól záró üvegekben tartják őket. Ha viszont a globális felmelegedés ilyen ütemben folytatódik, egyre rosszabb minőségű parafadugókat lehet majd gyártani. A romló tendencia már húsz éve tart, szóval kérdéses, hogy meddig készülnek még olyan parafadugók, amik alkalmasak a bor tárolásához.

A parafát a paratölgy (Quercus suber) kérgéből állítják elő; ez Európa délnyugati részén és Afrika északnyugati részén nő, tehát nagyjából a Földközi-tenger nyugati részén. És egyre több rossz minőségű paratölgy csírázik ki évről évre.

A szakértők szerint minderről a globális felmelegedés tehet, mivel a fák így jobban ki vannak téve az UV-sugárzás hatásának, és ez kémiai változásokat okozhat a fakéregben.

Tobb tényező befolyásolja, mint például a klíma és a táj változásai, de az elnyúló száraz évszakok is lehetnek a minőségromlás okai.

– mondta Rita Teixeira, a Liszaboni Egyetem kutatója.

A parafa kérge védi a fa törzsét a szárazságtól és a napsugárzástól. Viszont a paratölgyek kérge egyre vékonyabb és egyre porózusabb. A parafadugó-gyártóknak legalább 27 milliméter vastag kéregre van szükségük, hogy jól megmunkálható legyen, de a fakéreg vastagsága mostanra 3-10 milliméterre zsugorodott.

Jöhet a vasdugó

Teixeira kutatócsoportja megvizsgálta a vastag kérgű, jó minőségű paratölgyek genomját, ahogy a vékony kérgűekét is. Megállapították, hogy a nagy meleg rossz hatással van a fehérjékre, amik a kéreg növekedését segítené elő. A fehérje segítségével a paratölgy még zord körülmények között is biztonságban növekedhetne – például szárazságban vagy forró nyarakon –, és ugyanez a fehérje indítaná be a sejtosztódást is, ami a vastag kéreg növesztéséhez szükséges.

A vékony kérgű fákban sokkal kevesebb az ilyen fehérje, ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy olyan gének alakultak ki bennük, amik fenolos vegyületeket termelve védekeznek a megnövekedett UV-sugárzástól. Teixeira és munkatársai szerint a vékony kérgű fákban kétszeres volt a fenolos vegyszerek aránya. A vékony kéregben ráadásul könnyebben alakulnak ki olyan kis légutak, amik a parafadugó-gyártásnál selejtet eredményeznek, mert átjut rajtuk a levegő, így nem lehet lezárni velük a borosüveget.

A teljes parafadugó-ipar évente kétmilliárd dolláros forgalmat bonyolít, de ha ez így megy tovább, valószínűleg össze fog omlani. Azt már döntsék el a bormániások, hogy sajnos vagy szerencsére, de az utóbbi időben egyre jobban elterjedtek a műanyag dugók és a fém csavarzárak is.

Rovatok