Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomi régiséget adott vissza egy német házaspár

2014. július 23., szerda 16:27

Egy német házaspár visszaadta Egyiptomnak egy fáraókori mészkő domborművet, miután kiderült, hogy azt korábban kicsempészték az észak-afrikai országból – írja az MTI. A műkincset a múlt században lopták el a 18. dinasztia korában élő Szobekhotep főpap sírjából.

Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter szerint a szerdán lezárult visszaszolgáltatási folyamat néhány hónappal ezelőtt indult. A júniusban hivatalba lépett Damáti korábban Németországban Egyiptom kultúrattaséjaként dolgozott.

A Bonni Egyetemi Múzeum egyik kurátora figyelt fel a domborműre, amiről később kiderült, hogy a IV. Thotmesz idején szolgáló főpap sírjából lopták el. A 30 centiméter magas és 40 centiméter széles lelet állapota kitűnő; Szobekhotep két figuráját ábrázolja, amint az isteneknek áldoznak.

A német tulajdonosok nem tudták, hogy a műemléket ellopták Egyiptomból. A Preuss házaspár 1986-ban egy brit magángyűjteményből vásárolta a leletet, majd a kiállítás idejére átadták a bonni múzeumnak. Miután megtudták, hogy lopott, elismerték Egyiptom tulajdonjogát, de arra kérték a kairói hatóságokat, hogy a múzeumban maradhasson. Damáti ezt visszautasította, így Preussék beleegyeztek, hogy a dombormű a kiállítás után visszakerüljön Egyiptomba.

Rovatok