Index Vakbarát Hírportál

Ez a rajzás még a radaron is látszik

2014. július 23., szerda 10:38

A kérészek rajzása nem csak hazánkban nagy esemény, a Mississippi folyó környékén is komoly történésnek számít. Akkorának, hogy még a radarfelvételeken is látszik.

Egy Wisconsin államban készült felvételen látszik, ahogy a folyó vizéről felszálló rovarok elindulnak, hogy társat keressenek maguknak. A tapasztalatok szerint az évekig a víz alatt fejlődő rovarok a kikelést követően főleg északra indulnak. La Crosse, La Crescent és Stoddard városát ebben a néhány napban szó szerint elborítják a kérészek.

Természetesen a bogárinvázió intenzitása nem mindig ekkora, utoljára 2012-ben volt annyi kérész, hogy a hatóság emberei hólapáttal próbáltak meg utat törni maguknak. A jelenség ugyan ijesztő, néha még autóbalesetek is történnek a rovarok miatt, de az ilyen nagy mennyiségű kérész jó jel a folyó vízminősége szempontjából. A rovarok ugyanis nagyon érzékenyek a szennyeződésekre, és nem élik túl a koszos vizet. A sok kérész ráadásul kiváló táplálékot nyújt a környék madarainak, denevéreinek és más állatainak.

Rovatok