Index Vakbarát Hírportál

A pattanások ellen is jó a marihuána

2014. július 26., szombat 09:21

A pattanások ellenszerét fedezték fel a marihuánában az MTA Lendület programjának kutatói a Debreceni Egyetemen – írja az MTI. Kutatási eredményeikről az egyik legrangosabb nemzetközi orvostudományi folyóiratban, a The Journal of Clinical Investigationban számoltak be.

A kutatásból kiderült ki, a marihuána egyik tudatmódosulást nem okozó hatóanyagának, a kannabidiolnak gyulladáscsökkentő, valamint a faggyútermelést és sejtnövekedést mérséklő hatása van. A programban dolgozó kutatók azt tervezik, hogy nemzetközi gyógyszergyártó cégek bevonásával fogják vizsgálni, hogy a gyakorlatban hogyan lehetne felhasználni az eredményeiket.

A pattanásosság fokozott faggyútermeléssel, gyulladással és a sejtek túlburjánzásával jár együtt, amit a kannabidiol jelentősen mérsékel, ezért a kannabidiol gyógyíthatja a pattanásokat. A jelenlegi kutatások alapján az is elképzelhető, hogy az ekcémát vagy a pikkelysömört is gyógyítani tudják majd a fűvel.

Biztonságossága és hatékonysága miatt a kannabidiolt már számos megbetegedés - például sclerosis multiplex, gyermekkori epilepsziák, gyulladások- tüneteinek kezelésére használják a gyógyászatban. A most közölt eredmények, valamint a folyó kutatások alapján bővülhet a felhasználási kör, egyebek mellett az ekcéma vagy a pikkelysömör terápiás kezelésével.

Rovatok