Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok megtalálták az űrben szexelő gekkókat

2014. július 27., vasárnap 09:35

Az orosz űrkutatási hivatal újra felvette a kapcsolatot azzal az űrszondával, amelyen egyszerre több biológiai kísérlet is zajlik: ezek egyike azt vizsgálja, hogy a gekkók hogyan párzanak a súlytalanság állapotában. Az NBC szerint Olga Osztyapenko, a Roszkozmosz vezetője egy szombati közleményben azt írta:

A kapcsolat újra felállt, az előírt parancsokat a tervekkel összhangban teljesítettük.

A Foton-M típusú műhold negyedik példányát július 18-án lőtték fel a kazahsztáni Bajkonurból, egy Szojuz-2.1a hordozórakétával. Az űrszonda célja, hogy 22 kísérletet hajtson végre, mielőtt a kapszula visszatérne a Földre. Gekkók mellett gyümölcslegyek, növényi magvak és új félvezetőkkel kapcsolatos technológiák vannak a műholdon, ezekkel folytatnak kísérleteket a súlytalanságban, és azt is vizsgálják, hogy milyen hatással van az életre a kozmikus sugárzásnak való kitettség.

A fedélzeten egy hím- és négy nősténygekkó van, a párzásukat videóra veszik, amit az űrszonda visszatérése után kielemznek.

Mint korábban megírtuk: a Foton M4 már többször megkerülte a Földet, de egy ideje nem tudták a Földről irányítani, igaz, a szonda által küldött jeleket ettől függetlenül is tudták fogadni.

Rovatok