Index Vakbarát Hírportál

A tanulás a legjobb védelem az agynak

2014. július 28., hétfő 15:07

Az öregedés nemcsak ízületeinket és izmainkat, de agyunkat is alaposan megviseli, az évek során pedig nő a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye. Az agyi kapacitás és az IQ időskori csökkenése azonban tanulással és szellemi aktivitással lassítható – mutatták ki dán kutatók egy minap publikált tanulmányban.

A tanulmány egy 1973-ban megkezdett adatgyűjtésen alapul, mely során 2400 dán férfi szellemi és fizikai kapacitását mérték fel húsz, illetve ötvenhét éves korukban. Az adatok kiértékelését követően a kutatók kiválasztották a teszteken legjobban és leggyengébben teljesítő férfiakat, hogy egy agyi MR vizsgálattal alátámasszák elméletüket. Az utolsó teszt során a mozdulatlanul fekvő alanyok azt a feladatot kapták, hogy ujjaik mozgatásával jelezzék, ha felvillanó fényt látnak a gépben. A kutatók ezzel megállapíthatták, hogy a férfiak agya milyen sebességgel képes pihenő állapotból problémamegoldásra fókuszálni, kiszűrve a gyengébb szellemi kapacitású alanyokat.

Bár korábban úgy vélték, az időskori demencia kialakulása az egészségtelen életmóddal áll összefüggésben, a dán kutatók más következtetésre jutottak. A kiértékelt adatok szerint ugyanis elsősorban azok a férfiak mutatták a szellemi hanyatlás jeleit, akik társaiknál alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeztek, illetve olyan munkát végeztek, mely kevésbé vette igénybe szellemi kapacitásukat.

Simon Fristed Esklidsen, az Aarhusi Egyetem professzora szerint a felfedezés segíthet megelőzni a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását, bár a hatékony prevenció kidolgozásához további, alaposabb vizsgálatokra lesz szükség.

Rovatok