Index Vakbarát Hírportál

Nyugdíjasnak hat másodperc edzés is elég

2014. július 28., hétfő 13:23

Hat másodpercnyi intenzív edzés is rengeteget jelent az egészség szempontjából – erre jutott egy skót kutatócsoport a dundee-i Abertay Egyetemen. A kutatók tizenkét nyugdíjast fogtak kemény testmozgásra heti két alkalommal, a hathetes tréning után pedig mindegyikük alacsonyabb vérnyomással és jobb erőnléttel távozott a laborból.

A nyugdíjasok által végzett magas intenzitású edzés lényege, hogy fél óra kényelmes kocogás helyett rövid, az erőnléti határokat feszegető mozgáson alapul. A vállalkozó kedvű nagyszülők hat másodperces intervallumokban összesen egy percet tekertek a labor kerékpárján, minden erejüket latba vetve az előírt pihenők után. A hathetes tréning eredménye rendkívül meggyőző volt: a nyugdíjasok vérnyomása átlagosan kilenc százalékkal csökkent, izmaik több oxigént kaptak, és szívesebben mozdultak ki otthonukból, mint a kísérlet előtt.

Dr. John Babraj, a kutatócsoport egyik tagja szerint az időskori mozgás fontosságát különösen a társadalom egyre aggasztóbb elöregedése miatt szükséges hangsúlyozni, de az aktív életmód jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

A magas intenzitású tréning emellett nemcsak időtakarékosabb, de biztonságosabb is a hagyományos edzésnél. Dr. Babraj szerint a rövidebb időtartam alacsonyabb kockázatot jelent a magas vérnyomás miatt lehetséges szívinfarktus és stroke szempontjából, ám még így is fontos, hogy a szobabiciklire pattanó nyugdíjasok előbb kikérjék orvosuk véleményét.

Rovatok