Index Vakbarát Hírportál

Hogy lehet 1000 méhcsípést kibírni?

2014. július 29., kedd 16:39

Egy közmunkást Wichita Fallsban nagyjából ezer méh csípett meg, miközben a füvet nyírta egy parkban múlt csütörtökön. És túlélte, sőt, azóta stabilizálódott az állapota is. De hogyan?

A gyilkos méhként (killer bees) is emlegetett afrikanizált méh (africanized honey bees) tulajdonképpen hibrid faj, a nyugati és az afrikai háziméhből keresztezték. A tűzoltók szerint ilyenek támadtak rá a kertészre is.

A szakértők úgy látják, a szúrásuk mégsem annyira veszélyes, mint azt az állat neve sugallná; valószínűleg több száz csípéssel több kell ahhoz, hogy végezzen egy emberrel. Az áldozatnak abban is szerencséje volt, hogy nem allergiás a méh- és darázscsípésekre; a rovartámadásokban nem maga a szúrás a veszélyes, hanem az allergiás reakció, amit a rovarok mérge kiválthat.

A gyilkos méheket 1990 körül honosították meg az Egyesült Államokban. May Berenbaum, az Illinois-i Egyetem entomonológusa szerint a nevükkel ellentétben nem halálos a csípésük. Az USA-ban becslések szerint évente nagyjából negyvenen halnak meg a hártyásszárnyú rovarok csípése miatt, de ebbe a rendbe több mint 150 ezer rovarfaj tartozik.

Hogy a méhek évente hány emberrel végeznek, nehéz megmondani, mivel sokszor nem is jelentik az egyes eseteket, és Berenbaum szerint sokszor nem is tudják, hogy mi csípte meg őket. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a méh- és darázsfajok nem mindig hagyják az emberben a fullánkjukat, így nem lehet megmondani, milyen rovar csípéséről van szó.

Gyilkos tömegben tömeggyilkosok

Az afrikanizált méhek többnyire nem támadnak emberre, de ha mégis, ott kő kövön nem marad. Tavaly a texasi Wacóban egy helyi traktorost támadtak meg a méhek. A 62 éves Larry Goodwint több mint háromezerszer szúrták meg a méhek, mielőtt összeesett és belehalt a sérüléseibe.

Berenbaum elmagyarázta, hogy a testsúlytól is függ, mennyire veszélyes az illetőre nézve a méhcsípés. Egy átlagember fontonként (0,45 kilogramm) tíz méhcsípést tud elviselni. Ötszáz méhcsípés már végezhet egy gyerekkel, de – mint a Wichita Falls-i kertész esete is mutatja - ezer csípés a jelek szerint nem elég egy felnőtt embernek.

A háziméhek mérge nem arra való, hogy öljenek vele. Az elrettentés a célja – például hogy elcsalogassák a rájuk támadókat, így biztosítva, hogy ne támadjon újra.

– mondta Berenbaum.

A gyilkos méhek sajnos nem tudják megkülönböztetni a potenciális veszélyforrást a valóditól; ők valószínűleg fenyegetésként élték meg a wacói földműves hatalmas traktorját is. A méhek viszont elszántan védik a kaptárjaikat. Ilyen szempontból sokkal veszélyesebbek az európa háziméheknél, és a területi igényük is nagyobb: a legjobb, ha száz méteres sugarú körben semmi nem zavarja a nyugalmukat. (Épp ezért tilos autópályák közelében tartani őket.)

Rovatok