Index Vakbarát Hírportál

Lefilmezték, hogy lövöldöznek a neuronok az agyban

2014. július 29., kedd 09:24

Zebrahalak agyáról készített látványos felvételt Jeremy Freeman idegkutató, a Howard Hughes orvostudományi intézet munkatársa. Új megoldásával, amit fénylemezes képalkotásnak (light-sheet imaging) neveznek, minden eddiginél részletesebben lehet tanulmányozni az idegsejtek viselkedését.

A videó azt mutatja meg, hogy a zebrahal agysejtjei miként aktiválódnak, amikor az állat az általa látott dolgokra reagál. Mivel a rendszerrel egyszerre látható az egész agy, a kutatók többet megtudnak arról, hogy az információk milyen sorrendben és milyen szabályok szerint hatnak a különböző agyterületekre, miként befolyásolják a viselkedést.

Zebrahal agyába lőttek 80 ezer neuront

Az idegkutatók évtizedeken át nagyon egyszerű módszereket használtak, például elektródákkal vették fel alig néhány száz agysejt jeleit. Ez olyan, mintha csak néhány pixelnyi részletet látnánk a moziban a vászonból, és az alapján kellene kritikát írni a filmről. Agysejtből is több milliárd van, tehát az alapos kutatómunkához egyszerre többet kell látni belőlük.

Freeman és kollégái a zebrahal lárvájának 80 ezer idegsejtjét vizsgálták. Persze olyan állatról van szó, amelynek előbb módosították a génjeit, így minden egyes idegsejten volt egy kémiai jelölő. Alig egy tizedmásodperccel azután, hogy a neuron lőtt egyet, az indikátor fluoreszkálni kezdett.

A videó elején a hal csak nyugodtan lebeg, ezután az előtte elhúzott lemezzel azt az illúziót keltették, hogy egyre hátrébb kerül. A kutatók elektródák segítségével mérték az izomműködést, ahogy a hal megpróbált előreúszva felzárkózni. Bár mások már megfigyelték a zebrahalak agyi aktivitását, ez az első alkalom, hogy az agy egészéről felvétel készült, miközben a hal érzékelt és reagált a környezetére.

Rovatok