Index Vakbarát Hírportál

Hullámsírba temethetik az északi-sarki terveket

2014. július 30., szerda 14:29

Őszintén gratulálunk azoknak, akik a globális felmelegedés jótékonynak vél hatásait szerették volna kihasználni. 

  1. A fosszilis üzemanyagok használata miatt melegedik a Föld klímája, és az északi sarkkörnél egyre kevesebb jég.
  2. Az olajtársaságok abban bíznak, hogy a jégmentessé vált területeken könnyebb lesz hajózni és olajat kitermelni,
  3. csakhogy a jég hiánya miatt hatalmas hullámokat korbácsol a szél, és a hajóbalesetek nagy részét a romboló hullámok okozzák,
  4. és a nagyobb hullámok még a partvidéken is komoly károkat okozhatnak.
  5. Bukó.

Az északi-sarki jég korábban mintegy 160 kilométernyire húzódott vissza a partoktól nyári olvadáskor, 2012-ban azonban több mint 1600 kilométeres zsugorodást mértek a szakemberek - írja az MTI. A hajózási és az olajtársaságok sok hasznot reméltek a jégmentes szezontól, de a Washingtoni Egyetem kutatói megállapították, hogy minél nagyobbak a nyílt vízű területek, annál nagyobbakká válnak a hullámok. Ők háznagyságú hullámokat észleltek a Jeges-tenger hullámzásának mérésekor 2012-ben.

A szakemberek a Beaufort-tenger közepén, mintegy 560 kilométerre Alaszka északi partjaitól végeztek méréseket 2012 augusztusa és októbere között, amikor a térség a nyári jégolvadás miatt jégmentes. Szenzorukat 50 méterre a víz felszín alatt helyezték el. 2012 szeptember közepén öt méter magas hullámokat mértek egy viharban - derült ki a Geophysical Research Letters tudományos folyóiratban most közzétett tanulmányukban.

Az óriáshullámok megjelenése az Északi-sark térségében rossz hír. "A tengeren történő szinte valamennyi baleset, veszteség a viharos viszonyok miatt történik és a fő bűnösök a mindent romboló hullámok" - idézte Jim Thomsont, a tanulmány vezető szerzőjét a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A partokra kicsapó hullámok a partvidékre is hatással vannak, amely a jég olvadása miatt egyre sebezhetővé válik.

Ezen a nyáron a Washingtoni Egyetem nemzetközi kutatócsoportja tucatnyi szenzort helyezett ki a Jeges-tenger térségbe július végétől augusztus közepéig a hullámok követésére, hogy jobban megértsék a jégvisszahúzódás fizikáját és a hullámok szerepét.

Rovatok