Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták egy dinó hatalmas micsodáját

2014. július 30., szerda 13:55

Franciaország nyugati részén, a Cognac és Angoulême közt félúton fekvő Angeac-Charente körzetében hatalmas dinoszaurusz maradványait fedezték fel július 25-én – adta hírül az MTI. Ez volt az egyik leghatalmasabb szauropoda az ismert dinoszauruszfajok közül: egyedei akár 40 méteresre is megnőttek, súlyuk ötven tonna körül lehetett.

A különleges csontkövületre egy paleontológiát tanuló diák bukkant rá.  A világ legnagyobb szauropoda-combcsontját is ezen a helyen fedezték fel 2008-ban, majd 2010 nyarán ki is ásták. Jean-Francois Tournepiche,  Angoulême-i múzeum vezető régésze  vezető régésze  szerint beigazolódott a feltevésük, hogy igen fontos lelőhelyet találtak: négy év alatt összesen 4000 kövületet és sok ezer töredéket tártak fel.

A leletek alapján hét dinoszauruszfajt azonosítottak, többségük ornitomimoszaurusz, más néven madárutánzó gyík. Közülük harminc egyed maradványait számolták össze a lelőhelyen.  

Most egyébként a hatalmas dinoszaurusznak azt a 34 centiméteres ujjpercét fedezték fel, amelyik az állat karmát is hordozta. Sajnos a  keratinból álló karom nem maradt fenn, de a csonton látszik még a lenyomata.

Rovatok