Index Vakbarát Hírportál

Egy polip 4,5 évig kotlott a tojásain

2014. július 31., csütörtök 16:20

Kotlási rekordot állított fel egy nőstény polip: 53 hónapon át vigyázott tojásaira. A tudósok egyszer sem látták, hogy a 4,5 év során táplálékot vett volna magához, persze nem is voltak végig mellette. Ezzel a teljesítménnyel a Graneledone boreopacifica elnevezésű polipfaj abszolút rekorder, csak az elefánt közelíti meg a 20-21 hónapig tartó terhességével, és néhány mélytengeri cápa hordja magában pár éven át az embrióit.

A kaliforniai Monterey Bay Aquarium kutatói 2007-ben találtak rá a nyolckarú polipra egy távirányítású jármű segítségével, a Csendes-óceán egyik kanyonjában, 1400 méter mélyen. A következő években rendszeresen meglátogatták, hogy tanulmányozni tudják a tojásrakó szokásait.

Valószínűleg azért maradt az anyuka a tojásaival, hogy tisztán tartsa azokat, ne rakódjon rájuk üledék, és megvédje őket a ragadozóktól. Mivel odalent nagyon kevés az oxigén, talán még friss vizet is legyezett a tojások felé - véli Brad Seibel, a Rhone Island-i Egyetem állatpszichológus kutatója. A mélytengeri szondával utoljára 2011 októberében jártak a polipnál, de addigra az állat eltűnt, és mind a 150 utódja kikelt.

Rovatok