Index Vakbarát Hírportál

Banánt kínáltak az elszigetelt törzs előmerészkedő tagjainak

2014. július 31., csütörtök 22:49

Egy eddig teljes elszigeteltségben élő amazonasi bennszülöttcsoport és a jó szándékú külvilág első kapcsolatfelvételéről készült videofelvételt tettek közzé Brazíliában.


ABC News | More ABC News Videos

A brazil bennszülöttügyi hivatal, a Funai videóján az látható, amint egy rövidnadrágos asaninka indián felkínál egy fürt banánt az esőerdőből előmerészkedett két idegennek, akiket a „Rio Xinane népeként" azonosítanak és akik a panó nyelvcsalád egy változatát beszélik. Az idegenek rendkívül bizalmatlanok, de aztán elfogadják a banánt, és visszaszaladnak vele az erdőbe.

A videofelvétel valójában az elszigetelt őslakosok és az asaninka indiánok, illetve a Funai képviselőinek második, hosszabb találkozását rögzítette június 30-án. Az első közvetlen kapcsolatfelvétel június 26-án történt, de az még rövidebb volt.

Az asaninkák azután hívták a helyszínre a hatóságok embereit, hogy az ismeretlen indiánok többször is megközelítették őket az Envira folyón keresztül, Brazília északi részén. A hivatal a panó nyelvjárásokat is értő tolmácsokat vitt magával, írja az MTI.

Brazil szakértők szerint a mintegy ötvenfős csoport Peruból, favágók és drogcsempészek elől menekülhetett Brazíliába. Az asaninka indiánok szerint az idegenek fejszéket, késeket és lábasokat akartak tőlük.

Az izolált népcsoport tagjai elmondták, hogy nem őslakos emberek már többször is megtámadták őket, és többen közülük meghaltak influenzában és diftériában. A hatóságok ezért egy egészségügyi stábot küldtek közéjük, hogy kezeljék a betegeket.

Amazónia brazíliai részén él a világ legtöbb, a külvilágtól izolált népcsoportja. A Funai 77-re becsüli az ilyen, 5-100 fős közösségek számát.

Rovatok