Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges levél oldhatja meg az űrutazás problémáját

2014. július 31., csütörtök 11:51

Egy angol diák mesterséges levele oxigénné alakítja a vizet és a fényt. Ez jó hír azoknak, akik Földön túli utazást terveznek. Az emberes űrutazás egyik folyamatosan felmerülő problémája, hogy az univerzum nagy részében nincs oxigén. Itt a Földön a fák és más növények megoldják ezt a problémát, így mindenki elég oxigénhez juthat. 

A megoldás az lehet, hogy biológiai oxigéngyárakat viszünk magunkkal az űrbe. Föld, napfény, víz és gravitáció nélkül azonban nagyon nehéz lehet mesterségesen fenntartani valamilyen növénytelepet. 

Az angol Royal College of Art hallgatója, Julian Melchiorri elkészítette az első mesterséges, biológiailag működő levelet, ami szén-dioxidból, vízből és fényből oxigént készít. A levélben kloroplasztiszok vannak (ezeket élő levélből vette ki), selyemre (fehérjére) beágyazva:  sejtszervecskék, amelyek a fotoszintézist végzik. A selyem jól stabilizálja a sejtszervecskéket, az eredmény pedig az első mesterséges levél, ami úgy lélegzik, mint egy igazi.

Melchiorri tervei szerint eszközét nemcsak az űrutazásban, de a Földön is felhasználhatják majd friss levegő előállítására. Akár az űrkolonizáció alapja is lehet. Sorozatgyártásról és tökéletes megoldásról persze egyelőre szó sincs, ez csak egy jó terv.

Mesterséges levél oldhatja meg az űrutazás problémáját

Rovatok