Index Vakbarát Hírportál

Nőiesedéssel vált modernné az ember?

2014. augusztus 4., hétfő 13:54

Több mint 1400 ősi és modern koponya vizsgálatával arra a következtetésre jutottak a Duke Egyetem antropológusai, hogy a modern emberek létrejöttét a tesztoszteron hormon szintjének csökkenése tette lehetővé. Bár a modern emberi faj körülbelül 200 ezer éve jelent meg, a leletek azt tanúsítják, hogy a művészetek és a fejlett eszközök csak ötvenezer terjedtek el.

Az emberi koponyák változásai arra utalnak, hogy idővel csökkent a férfiak tesztoszteronszintje - írja Robert Cieri, a tanulmány vezető szerzője. A modern technológiák, a művészetek, a gyors kulturális változás akkor következett be, amikor hajlamosabbak lettünk az együttműködésre. Vagyis az emberek kedvesebbek voltak egymással.

A kutatócsoport egészen biztos abban, hogy a tesztoszteronszint változása áll a koponyát átalakulása mögött, ami kevésbé erősebb szemöldököt, kerekebb fejet eredményezett. Azt viszont nem tudják megmondani, hogy a hormonból volt-e kevesebb a véráramban, vagy esetleg a tesztoszteront fogadó receptorok száma csökkent.

Ez a különbség két rokon emberszabású, az agresszív csimpánz és a kedvesebb bonobók közt is kimutatható. A két állat másképp reagál a stresszre, nagyon eltérők az arcvonásaik; a fiatal csimpánzoknál pubertáskorban jelentősen megnő a tesztoszteron szintje, a bonobóknál nem - írja Brian Hare, a tanulmány társszerzője.

Ami az embereket illeti: az ősembereknek nagyon toleránsnak kellett lenniük egymással szemben, hogy át tudják adni az új ismereteket, technológiákat. Az együttműködés és a tolerancia a kulcsa annak, hogy tanulni tudjunk egymástól.

Rovatok