Index Vakbarát Hírportál

Ezeknél nagyobb vulkánkitörést még nem láttunk az űrben

2014. augusztus 5., kedd 15:42

Valóságos pokol lehet az Io, a Jupiter parányi holdja, amit két hét alatt három gigantikus vulkánkitörés rázott meg. Az események két hét alatt lezajlottak, ami meglepte az űrkutatókat, mert 1978 és 2006 között összesen 13 nagyobb kitörést láttak a forró holdon. Persze arra is gondoltak a tudósok, hogy ha gyakrabban néznének az Io felé, akkor több kitörést látnának.

A 3630 kilométer széles Io körülbelül akkora, mint a Hold, és a tudósok maguk közt csak pizzaholdként emlegetik, úgy fel van díszítve a felszíne vulkánokkal. Az Io egyébként azért ilyen aktív, mert a Jupiter és a környező többi hold gravitációs vonzása felhevíti a belsejét.

Az első két kitörés 2013 augusztus 15-én volt (de csak most írtak tanulmányt a felfedezésről), ezek 310 illetve 130 négyzetkilométert fedtek be lávával, de a harmadik, augusztus 29-i kitörés volt  a legnagyobb.

A földi távcsövekkel dolgozó csillagászok nem látták elég részletesen a kitörés minden mozzanatát, de úgy vélik, több kilométer hosszú repedésekből lőtt ki a forró láva, és szinte mindent beterített az égitesten.

Rovatok