Index Vakbarát Hírportál

Férfiakban gyakoribb az agytumor

2014. augusztus 5., kedd 15:51

Megvan a magyarázata annak, hogy a férfiaknál miért alakul ki gyakrabban és miért okoz nagyobb károkat az agytumor – írja az MTI. Az egyik elterjedt ráktípus, a glioblasztóma kétszer gyakoribb a férfiaknál, ráadásul súlyosabb következményekkel is jár. A Washington Egyetem orvosi karának kutatói arra jöttek rá, hogy a retinoblasztóma proteint (RB) felel mindezért, a rákveszélyt csökkentő fehérje ugyanis sokkal kevésbé aktív a férfiak agysejtjeiben, mint a nőkében.

Most először találtunk olyan nemi eltérést, amely hatással van a rák kialakulásának kockázatára - mondta Joshua Rubin, a tanulmány vezető szerzője. A felfedezésből az következik, hogy újra át kell vizsgálni a rák kialakulásának okait, és minden esetben figyelembe kell venni a nemi eltéréseket. Ezek a különbségek nemcsak a kialakulásra lehetnek hatással, hanem a gyógymódok hatékonyságát is befolyásolhatják.

Nem a nemi hormon tehet róla

Eddig is számos olyan betegségről tudtunk, amely valamiképpen függ a nemiségtől: más arányban jelenik meg a nők és a férfiak körében, vagy esetleg nemtől függő tüneteket produkál. Ezeket a különbségeket általában a nemi hormonok befolyásolják, amelyek számos – de nem mindegyik – nemek közti biológiai különbségért felelősek.

Rubin és kollégái azonban be tudták bizonyítani, hogy az agytumor esetében nincs szerepük ezeknek a hormonoknak. A férfiaknál az élet minden szakaszában magasabb az agytumor kockázata, akkor is, amikor jelentősen megváltozik az egyének hormonháztartása.

Kísérleteikben a sejtosztódást elnyomó és a sejtek túlélését segítő géneket (neurofibromin, p53 és RB) vizsgálták meg, hátha azok kevésé aktívak a férfiak agyában. Így derült ki, hogy az RB kevésbé aktív a férfiaknál, mint a nőknél. Amikor a női agysejtekben kikapcsolták az RB proteint, akkor a sejtek ugyanolyan könnyen rákosak lettek, mint a férfiaké.

Rovatok