Index Vakbarát Hírportál

Down-kóros lehetett a hobbit

2014. augusztus 6., szerda 10:52

Az indonéziai Flores környékén megtalált csontváz valószínűleg nem az emberfélék egy kihalt családjához tartozik, sokkal inkább egy Down-kórban szenvedő betegről lehet szó – állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a Proceeding of the National Academy of Sciences legújabb számában tette közzé.

Tíz évvel ezelőtt, 2004 októberében tártak fel az indonéz Flores-szigeten, a Liang Bua-barlang lerakódásában egy 15 ezer éves, majdnem teljes csontvázat, melynek apró termete miatt Hobbit becenevet adták. Nyolc másik apró egyed részleges csontvázát is megtalálták a barlangban, írja az MTI, de csak egyiküknek, a LB1 katalógusjelű leletnek maradt fenn a koponyája és a combcsontja. Vizsgálata alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy ez egy korábban ismeretlen emberfaj képviselője. Felfedezési helyéről a Homo floresiensis tudományos nevet adták neki (jelentése: floresi ember), és az évszázad legjelentősebb antropológiai felfedezésének kiáltották ki.

Gyanús eltérések

A floresi ember besorolását csontvázának furcsaságaival indokolták, hiszen agytérfogata mindössze 380 köbcentiméter volt, azaz alig harmada a modern emberének, magassága pedig csak 1,06 méter. Annak ellenére, hogy mindössze tizenötezer éve élt, maradványait összehasonlították a Homo erectus és az Australopithecus fosszíliáival, és arra a következtetésre jutottak, hogy az emberfélék korábban nem ismert fajáról van szó.

Egy nemzetközi kutatócsoport, köztük Robert B. Eckhardt, a Pennsylvaniai Állami Egyetem genetika-professzora, Maciej Henneberg, az ausztrál Adelaide-i Egyetem anatómiaprofesszora, valamint Kenneth Hszü kínai geológus és paleoklimatológus aprólékosan megvizsgálta a maradványokat. Most azt állítják, téves volt a kollégák következtetése, és az LB1 nem ismeretlen faj, hanem a Down-szindróma elváltozásait mutató modern ember.

A legújabb mérések eredményei mindenekelőtt azt bizonyították, hogy az antropológusok alábecsülték az LB1 agytérfogatát, amely 430 köbcentimétert tett ki, magassága pedig elérte az 1,26 métert.

"Jelentős különbségről van szó, és ezek az értékek megegyeznek a térségben élő Down-kórosok testméreteivel" - hangsúlyozta Robert. B Eckhardt professzor. Mint hozzátette, a betegségre utal az arckoponya aszimmetriája is, valamint a rövid combcsont. Ráadásul a Down-szindrómára jellemző elváltozásokat csupán LB1 földi maradványain fedezték fel, a barlangban feltárt többi csontvázon nem találtak ilyeneket.

"Egy hipotézist vázoltunk, azt vizsgáltuk, hogy eléggé eltérnek-e a Liang Bua-barlangból származó csontvázak ahhoz, hogy egy új emberi fajról beszélhessünk. Vizsgálataink inkább azt a feltételezést támasztják alá, hogy LB1 Down-kórban szenvedett, a leggyakoribb, génhibára visszavezethető betegségben, amellyel minden ezredik csecsemő jön a világra" - tette hozzá Eckhardt professzor.

Rovatok